UPDATE. Igor Dodon a semnat un document de rechemare a ambasadorului RM în România. Guvernul respinge iniţiativa

Preşedintele Igor Dodon a semnat luni un document prin care cere Guvernului de la Chişinău să-l recheme pe ambasadorul moldovean în România, întrucât ar avea opinii contrare „intereselor naţionale ale R. Moldova”.
Mihai Gribincea
Mihai Gribincea (Eugen Horoiu/Epoch Times)

UPDATE. Prim-ministrul Pavel Filip a primit, astăzi, demersul prezidenţial privind propunerea de revocare a Ambasadorului Extraordinar şi Plenipotenţiar al Republicii Moldova în România, domnul Mihai Gribincea.

„Şeful Executivului nu va da curs acestei solicitări”, se arată înt-o scurtă postare pe site-ul Guvernului.

***

Procedura de rechemare a Ambasadorului Extraordinar şi Plenipotenţiar al Republicii Moldova în România, Mihai Gribincea, a fost iniţiată de către preşedintele Republicii Moldova, Igor Dodon. Acesta a semnat un document prin care a solicitat Guvernului să-l recheme pe Gribincea din funcţie motivând că „Mihai Gribincea s-a expus, în cadrul unei emisiuni televizate, asupra legalităţii acţiunilor şefului statului în raport cu retragerea cetăţeniei lui Traian Băsescu, susţinând o opinie din exterior, contrară intereselor naţionale ale R. Moldova”.

Potrivit Preşedinţiei, „niciun reprezentant al misiunilor diplomatice ale R. Moldova nu are competenţa de a-şi exprima părerea referitor la legalitatea actelor emise de Preşedinte în acest sens, luând în considerare faptul că acordarea şi retragerea cetăţeniei este competenţa exclusivă a Preşedintelui R. Moldova”, notează portalul ziarulnational.md.

Documentul semnat de Dodon privind rechemarea din funcţie a lui Gribincea
Documentul semnat de Dodon privind rechemarea din funcţie a lui Gribincea (ziarulnational.md)

În context, şeful statului sugerează tuturor reprezentanţilor corpului diplomatic al Republicii Moldova să reprezinte în exclusivitate interesele ţării şi să acţioneze în conformitate cu prevederile Constituţiei şi legislaţia ţării.

Menţionăm că preşedintele Igor Dodon a menţionat imediat după difuzarea unei emisiuni la care a participat Gribincea că va cere Guvernului de la Chişinău înlocuirea acestuia din motivul ca şi-a permis să facă comentarii politice şi impertinente în raport cu autorităţile statului care l-a trimis în misiune.

“Sunt surprins să descopăr că unii ambasadori au devenit avocaţi ai unor politicieni din ţara de reşedinţă şi au cam uitat cărui stat servesc. E şi mai grav când aceştia fac comentarii politice în raport cu autorităţile statului care i-a trimis în misiune”, a scris atunci şeful statului pe o reţea de socializare.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe