UPDATE: Grecii spun "NU" condiţiilor impuse de creditorii internaţionali

Campania NU.
Campania NU. (Facebook)

UPDATE ora 23:45. Premierul Alexis Tsipras a declarat că, astăzi, Grecia a dovedit că democraţia nu poate fi şantajată.

"Am înţeles că alegătorii nu mi-au dat un mandat împotriva Europei, ci un mandat pentru o soluţie durabilă. Nu există o soluţie uşoară - dar o soluţie justă poate fi găsită, dacă ambele părţi doresc", a mai precizat Tsipras, adăugând că negocierile dintre Atena şi creditorii săi vor începe mâine.

"Suntem gata să continuăm negocierea cu un plan de reformă şi cu obiectivul de a readuce rapid la normalitate sistemul nostru bancar. Grecia va insista asupra restructurării datoriilor", a adăugat premierul grec.

Tsipras a anunţat că îi va solicita preşedintelui grec să convoce o reuniune a liderilor politici din ţară astfel încât să afle opiniile lor referitoare la negocierile cu creditorii internaţionali.

* * *

UPDATE ora 23:35. Cancelarul german Angela Merkel şi preşedintele francez Francois Hollande au vorbit la telefon în seara aceasta şi au convenit că un summit al liderilor Zonei Euro ar trebui să aibă loc marţi.

* * *

UPDATE ora 22:45. Două treimi din buletinele de vot au fost numărate, susţinătorii campaniei NU încă se menţin la 61%. Tot mai mulţi oameni se strâng în piaţa Syntagma, pentru a sărbători.

"Grecii au spus "nu" la cinci ani de ipocrizie", a declarat ministrul de Finanţe, Yanis Varoufakis, care a subliniat că mesajul poporului grec este clar - nu mai vrem austeritate, ci reforme reale.

* * *

UPDATE ora 22:20. Jumătate din buletinele de vot au fost numărate până acum, susţinătorii campaniei NU menţinându-se la 61%.

* * *

UPDATE ora 21:45. Ministrul grec al Muncii, Panos Skourletis, a salutat rezultatele preliminare şi a precizat că "Guvernul are acum un atu foarte foarte puternic atunci când va continua negocierile cu creditorii".

Cunoscutul comentator grec, Pavlos Tzimas, a declarat pentru SKAI TV că este esenţial să se ajungă la un acord până la 20 iunie, când Grecia trebuie să înapoieze 3 miliarde de euro Băncii Centrale Europene.

"Dar, este practic imposibil să se ajungă la un acord în mai puţin de două săptămâni pentru că acesta ar trebui să fie ratificat de către parlamente", a explicat comentatorul.

* * *

UPDATE ora 21:23. Suporterii campaniei NU au început deja să sărbătorească pe străzile Atenei, odată ce 40% din voturi au fost numărate. Grecii încep să strângă, de asemenea în Piaţa Syntagma, unde este amplasat Parlamentul.

* * *

UPDATE ora 21:14. Ministrul de Interne al Greciei tocmai a făcut public un prim pronostic oficial, potrivit căruia tabăra NU va învinge cu 61% din voturi.

Investitorii nu aşteptau la o victorie atât de decisivă a opozanţilor acordului cu creditorii internaţionali, aşa că mâine ar putea aea loc mişcări dramatice pe pieţele financiare, mai scrie Guardian.

* * *

UPDATE ora 20:40. În jur de 20% din voturi au fost numărate, în urma centralizării rezultând că 60% din acestea au fost pentru NU, respectiv pentru respingerii propunerilor creditorilor internaţionali, scrie the Guardian.

Prezenţa la urne a fost de peste 55%, mai titrează presa.

* * *

UPDATE ora 19: 32. Surse din SYRIZA susţin că că oficialii guvernamentali, inclusiv ministrul şi negociatorul-şef Nikos Pappas, cel mai apropiat aliat politic al premierului grec, şi-au "făcut bagajele şi sunt gata să se întoarcă la Bruxelles" pentru a relansa negocierile.

Urgenţa este lesne de înţeles în contextul în care, potrivit corespondentului The Guardian în Grecia, şi mai multe bancomate au rămas fără cash iar băncile nu au fost în măsură să le reumple.

Între timp, liderii europeni fac şi ei eforturi pentru a ţine pasul cu evoluţia evenimentelor. Cancelarul Germaniei, Angela Merkel se va deplasa luni după-amiază la Paris, pentru a discuta rezultatele referendumului cu omologul său francez, Francois Hollande, a declarat un purtător de cuvânt al guvernului german.

* * *

UPDATE ora 19: 21. Referendumul s-a incheiat. Toate cele şase posturi TV importante din Grecia prezic că susţinătorii NU-ului lui Tsipras vor învinge, relatează Sky News.

48.5% dintre Greci au votat pentru acceptarea condiţiilor creditorilor şi 51.5% au pus ştampila pe NU, indică un exit poll publicat de Skai TV.

Între timp, un purtător de cuvânt al Syriza a declarat pentru Reuters că exit polurile sugerează că Guvernul poate acum"să se mişte repede" şi să semneze o înţelegere cu creditorii, arată theguardian.

UPDATE ora 17:30. Doar 35% din alegătorii greci se prezentaseră la urne pana la ora 15:00, scrie HotNews.

Tinerii, pensionarii, săracii şi cei cu orientări pronunţat de stânga sau naţionaliste încearcă să încline balanţa votului spre un NU, în timp ce exponenţii clasei de mijloc, grecii de vârstă medie şi cu orientări de centru optează pentru un DA, pentru /a-şi menţine ţara în eurozona, descrie atmosfera Wall Street Journal.

* * *

UPDATE ora 15:30. Yanis Varoufakis, ministrul de Finanţe grec, susţine că va demisiona în cazul în care oamenii vor vota DA la referendum, titrează The Guardian.

* * *

UPDATE ora 13:19. În timp ce premierul Tsipras a numit ziua referendumului, "zi a celebrării", părând astfel încrezător că grecii vor vota împotriva acceptării condiţiilor impuse de creditorii internaţionali, preşedintele Parlamentului European, Martin Schultz, avertizează că, în cazul în care vor vota "nu", grecii vor avea nevoie de o nouă monedă.

"Va mai fi Grecia încă în zona euro după referendum? Cu siguranţa că da, însă, dacă votează "nu", grecii vor trebui să introducă o monedă nouă după referendum, pentru că euro nu va mai fi disponibil ca mijloc de plată", a declarat Schulz, adăugând că în momentul în care o ţară introduce o nouă monedă, atunci iese din zona euro.

"Aceste elemente îmi dau ceva speranţă că oamenii nu vor vota "nu", a adăugat Schultz, citat de telegraph.co.uk.

***

UPDATE ora 12:15. Ministrul Finanţelor Yanis Varoufakis a votat, potrivit Hotnews.ro.

* * *

UPDATE ora 10:45. Premierul grec Alexis Tsipras s-a prezentat deja la urne.

"Voinţa guvernului poate fi ignorată de mulţi. Dar voinţa poporului nu poate fi ignorată de nimeni", a declarat Tsipras, potrivit EFE preluat de Agerpres, după ce a votat în circumscripţia sa electorală din nordul Atenei.

* * *

Nu mai puţin de 9,9 milioane de greci sunt aşteptaţi duminică la urne pentru a decide dacă ţară lor ar trebui sau nu să accepte condiţiile impuse de creditorii internaţionali în schimbul acordării fondurilor de salvare financiară a ţării.

Referendumul reprezintă cea mai mare provocare pentru Zona Euro şi riscă să trimită unde de şoc pe pieţele financiare ale lumii, potrivit The Guardian.

Referendumul naţional al grecilor are loc la sfârşitul unei săptămâni dramatice în care grecii au ratat rambursarea datoriei la FMI, au pierdut miliarde de euro ca urmare a expirării programului de salvare a ţării, băncile le-au fost închise, iar retragerile de numerar restricţionate.

Votul de astăzi vizează condiţiile oferite de creditorii internaţionali Greciei, înainte ca premierul Alexis Tsipras să oprească discuţiile la sfârşitul săptămânii trecute, susţinând că acceptarea unor astfel de condiţii doar ar exacerba calvarul unei ţări a cărei economie a scăzut deja cu un sfert.

La un miting desfăşurat vineri seară în centrul Atenei, Tsipras le-a cerut compatrioţilor săi să nu accepte condiţiile creditorilor, asigurându-i că asta nu înseamnă că vor renunţa la euro, ci că vor rămâne în Europa "cu demnitate".

De celalaltă parte, creditorii Greciei şi majoritatea partidelor de opoziţie au avertizat că, dimpotrivă, un astfel de rezultat ar putea duce la ieşirea Greciei de pe piaţa unică ("Grexit") şi chiar din Uniunea Europeană.

Aproape 9,9 milioane de greci au dreptul de a vota la referendum. Una dintre principalele necunoscute este impactul voturilor exprimate de grecii care trăiesc în străinătate. Referendumul se desfăşoară după aceleaşi reguli care guvernează alegerile, astfel că grecii din afara ţării trebuie să se întoarcă acasă dacă vor să voteze.

Potrivit informaţiilor obţinute de presă, mulţi dintre grecii care trăiesc în străinătate au revenit în ţară pentru referendum, cei mai mulţi dintre aceştia venind să voteze pentru acceptarea condiţiilor creditorilor.

Sondajele de opinie au dat rezultate contradictorii, însă un singur lucru este clar - majoritatea covârşitoare a grecilor - în jurul a trei sferturi – vor ca ţara lor să rămână în Zona Euro.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe