UPDATE. Consiliul MAN a ales echipa pentru colectarea semnăturilor în vederea organizării referendumului pentru alegerea preşedintelui

La protest sunt prezente 600-800 de persoane. Cetăţenii Moldovei de peste Prut sunt îndemnaţi de Consiliul Marii Adunări Naţionale să participe duminică 1 noiembrie, la referendumul care le va permite să-şi aleagă preşedintele prin vot direct.
Vasile Năstase, membru al Consiliului Marii Adunări Naţionale
Vasile Năstase, membru al Consiliului Marii Adunări Naţionale (Epoch Times România)

UPDATE. Ora 12.50. La protest sunt prezente 600-800 de persoane care doresc să depună semnătura pentru organizarea referendumului. Perioada de depunere a semnăturilor este de 2 luni, după care, Comisia Electorală Centrală va verifica valabilitatea semnăturilor şi apoi le va trimite la parlament. Marea Adunare Naţională va decide ulterior data organizării referendumului pentru alegerea preşedintelui ţării în mod direct de moldoveni.

Din cele peste 3000 de persoane care s-au oferit să facă parte din echipa de colectare a semnăturilor, au fost alese 671 care vor face parte din grupul de iniţiativă. În cursa electorală pentru funcţia de preşedinte se va putea înscrie orice cetăţean al Moldovei care îndeplineşte condiţiile prevăzute în Constituţie.

Clădirea Guvernului a fost înconjurată de aproximativ 2.000 de poliţişti, care au afirmat că vor vota DA la referendumul pentru alegerea preşedintelui Moldovei.

***

„Rugăm toată lume să fie mâine, la orele 10:00, aici, la Chişinău şi să se asigure cu transport. Trebuie să aveţi doar buletinele de identitate, iar noi vom pregăti toate documentele necesare pentru ca mâine (duminică n.r.) să putem lucra productiv şi să înregistrăm grupul de iniţiativă pentru colectarea semnăturilor. Vom înregistra grupul de iniţiativă la Comisia Electorală Centrală. Ulterior, vom aduna cele 300-400 de mii de semnături necesare pentru a modifica Constituţia astfel încât poporul Republicii Moldova să poată să-şi aleagă preşedintele”, a declarat membrul Consiliului Marii Adunări Naţionale (CMAN) Vasile Năstase.

Acesta a ţinut să precizeze că în viitorul apropiat la Chişinău va mai avea loc şi un miting de protest organizat tot de către membrii Consiliului, potrivit Jurnal.md

„Probabil că pe parcursul unei luni, se va produce o mare întrunire astfel încât să-i determinăm pe aceşti indivizi, care au uzurpat puterea în stat, să plece sau să îndeplinească revendicările populare, dar mai degrabă, îi vom determina să facă primul lucru”, a menţionat Năstase.

Îngrijorat de modalitatea de alegere a unui Guvernator la Banca Naţională (BNM), Vasile Năstase a ţinut să sublinieze: „Consiliul Marii Adunări Naţionale urmăreşte cu atenţie modul în care se desfăşoară procedura improvizată de desemnare a guvernatorului Băncii Naţionale şi reiterează necesitatea adoptării revendicării populare privind legea cadru de selectare a şefilor instituţiilor de drept şi de reglementare. Nu avem încredere în acele comisii a lui Candu, Plahotniuc şi toţi ceilalţi. Noi ştim foarte bine că această comisie este un simulacru şi că guvernator al bănci nu va fi selectat Negruţa, care participă şi este un om integru şi profesionist, ci un vecin de-al lui Candu sau o altă sculă, sau un alt individ apropiat de Partidul Democrat sau personal de Candu. De fapt, cum s-a întâmplat şi cu Drăguţanu (fostul Guvernator n.r.)”.

De menţionat că în Piaţa Marii Adunări Naţionale (PMAN) din centrul Chişinăului sunt deja instalate corturi unde va avea loc înregistrarea grupului de iniţiativă, iar membrii CMAN au avut întâlniri cu reprezentanţii Comisiei Electorale Centrale (CEC).