Unul dintre cei mai cunoscuţi dirijori români pierde lupta cu COVID-19

Dirijorul Camil Marinescu
Dirijorul Camil Marinescu (Facebook)

Camil Marinescu, unul dintre cei mai renumiţi dirijori de la Opera Naţională Bucureşti şi Filarmonica George Enescu, a pierdut lupta împotriva Covid-19, după o suferinţă de trei săptămâni. Anunţul a fost făcut pe Facebook de către Ciprian Marinescu, fratele acestuia.

„Iubitul meu frate, Camil Marinescu
Din păcate după o luptă de trei săptămâni cu virusul Covid-19 , iubitul meu frate ne-a părăsit astăzi la ora 6 am.
Îmi cer scuze dar nu pot să-mi exprim durerea sau să comunic , dacă nu răspund la mesaje vă rog frumos să mă scuzaţi
Dumnezeu să-l odihnească în Pace!!!
R.I.P", a scris luni Ciprian Marinescu, violonist şi dirijor la rândul său.

Camil Marinescu fusese internat la Spitalul Victor Babeş din Capitală, iar pe 17 iulie, postase pe pagina sa de Facebook un mesaj muzical dedicat “îngerilor de la Spitalul Victor Babeş”, intitulat PARADISUM, pe care îl puteţi asculta aici

Potrivit Radio România Muzical, Camil Marinescu era unul dintre cei mai apreciaţi şefi de orchestră români. Născut în 1964, muzicianul a absolvit Universitatea Naţională de Muzică din Bucureşti, clasa de fagot. În plan dirijoral, profesorii săi au fost maeştrii Constantin Bugeanu, Cristian Mandeal, Mihai Brediceanu şi Pierre Dervaux. A colaborat cu orchestre importante din Statele Unite ale Americii, Canada sau Germania, susţinând turnee în America, Europa, Australia şi Asia. În privinţa repertoriului, a abordat pagini diverse, de la muzică renascentistă şi până la opusuri moderne. A desfăşurat şi activităţi pedagogice, fiind profesor de dirijat la Universitatea din Osaka, iar la Universitatea din Kyoto a predat cursuri de estetică şi filozofie a culturii. A fost dirijor rezident la Opera bucureşteană, dirijor permanent invitat al Orchestrei Simfonice din Berlin, iar din stagiunea 2012-2013 şi până în prezent a ocupat poziţia de dirijor principal al Filarmonicii 'George Enescu' din Bucureşti.

A fost unul dintre colaboratorii apropiaţi ai postului Radio România Muzical, încă de la înfiinţare, pentru care a realizat o serie de emisiuni, sub denumirea Agora. Miercuri, 29 iulie şi vineri, 31 iulie, pe frecvenţele postului nostru, veţi putea urmări ediţii speciale ale Stagiunii Muzicale Radio, realizate de Sorina Goia.