UNJR, mişcare strategică: Angajaţii serviciilor care încearcă să racoleze magistraţi, pedepsiţi cu închisoarea

Racolarea sau tentativa de recolare a magistraţilor de către servicii ar putea fi pedepsită cu închisoare de la 5 la 10 ani. În acelaşi timp, comisiile parlamentare de control al serviciilor trebuie să poată verifica dacă există sau nu acoperiţi în justiţie, a propus UNJR.
Dana Gîrbovan, şefa Uniunii Naţionale a Judecătorilor din România.
Dana Gîrbovan, şefa Uniunii Naţionale a Judecătorilor din România. (Eugen Horoiu/Epoch Times)

Uniunea Naţională a Judecătorilor a propus Consiliului Superior al Magistraturii să includă în proiectul de modificare a legilor justiţiei incriminarea faptei angajaţilor serviciilor de informaţii de a racola magistraţi, reiese dintr-un comunicat de presă remis joi de organizaţia condusă de Dana Gîrbovan.

"Serviciilor de informaţii le este interzis să racoleze persoanele prevăzute de aliniatul 1 ca lucrători operativi, inclusiv acoperiţi, informatori sau colaboratori ai serviciilor de informaţii. Încălcarea acestei interdicţii este infracţiune şi se pedepseşte cu închisoare de la 5 la 10 ani", se arată în textul propus de UNJR.

Potrivit UNJR, pedeapsa aplicată lucrătorilor serviciilor de informaţii vine ca şi completare la interdicţia care deja îi priveşte pe magistraţi şi personalul auxiliar, cărora le este interzis să fie lucrători operativi ai serviciilor de informaţii.

Astfel, art. 7 alin. 1 din Legea 303/2004 prevede că "judecătorii, procurorii, magistraţii-asistenţi, personalul de specialitate juridică asimilat acestora şi personalul auxiliar de specialitate al instanţelor judecătoreşti şi parchetelor nu pot fi lucrători operativi, inclusiv acoperiţi, informatori sau colaboratori ai serviciilor de informaţii".

Mai mult, UNJR a mai propus ca, "în cazul în care infracţiunea [de racolare a unui judecător, procuror sau personal auxiliar] este comisă de un ofiţer cu funcţii de conducere sau la instigarea acestuia, limitele pedepsei pentru acesta se majorează cu jumătate". "Tentativa [de racolarea a unui magistrat] se pedepseşte".

"Dat fiind că serviciile de informaţii sunt structuri piramidale, fapta superiorului la instigarea căruia se racolează sau încearcă să se recoleze un magistrat este mai gravă ca şi cea a lucrătorului din serviciu, motiv pentru care trebuie pedepsită pe măsură", a subliniat asociaţia de magistraţi.

Art. 7 alin. 2 din Legea 303/2004, în forma modificată de ministrul Justiţiei, prevede că "Persoanele prevăzute la alin. (1) completează anual o declaraţie olografă pe propria răspundere din care să rezulte că nu au fost şi nu sunt sunt lucrători operativi, inclusiv acoperiţi, informatori sau colaboratori ai serviciilor de informaţii. Declaraţiile se depun şi se arhivează la compartimentul de resurse umane."

UNJR a propus, în plus, ca "verificarea veridicităţii datelor din declaraţiile prevăzute la alin. 2 se face de către CSAT şi Comisiile din Parlament de control a serviciilor, anual, din oficiu, sau ori de câte ori aceste autorităţi sunt sesizate de Ministerul Justiţiei, Consiliul Superior al Magistraturii, instanţele de judecată sau judecătorul sau procurorul vizat. Serviciile de informaţii sunt obligate să pună la dispoziţia comisiei toate datele, informaţiile sau documentele necesare în acest sens."

Impunerea unei sancţiuni lucrătorilor din serviciile de informaţii şi superiorilor acestora care încearcă să racoleze un magistrat este una dintre propunerile noi de modificare a legilor justiţiei făcute de UNJR.

Cum deja a afirmat public, UNJR este de acord cu o parte din propunerile de modificare a legilor justiţiei făcute de ministrul justiţiei Tudorel Toader. Există însă şi propuneri care vor avea efecte contrare celor dorite, motiv pentru care UNJR a venit cu soluţii alternative sau de îmbunătăţire a acestora.

În plus, organizaţia a propus noi modificări, una dintre ele fiind şi aceasta privind ofiţerii acoperiţi, "în felul acesta asigurându-se o mai bună protecţie a justiţiei faţă de influenţa sau interferenţele serviciilor de informaţii".

"Vechea reglementare, care impunea interdicţii de partea magistraţilor de a nu fi acoperiţi, nu impunea însă nici o pedeapsă pentru cei din servicii care racolau sau încercau racolarea şi nici nu oferea mijloace efective de control, făcându-o pur formală, lucru dovedit de faptul că de doi ani situaţia verificării acoperiţilor din justiţie nu este clarificată. UNJR consideră că legile justiţiei necesită o aducere la zi, motiv pentru care este important să discutăm deschis despre problemele şi provocările din justiţie, iar prin efort comun să găsim cele mai bune soluţii legislative pentru a le rezolva", a declarat Dana Gîrbovan.

Uniunea Naţională a Judecătorilor din România va continua să prezinte în zilele următoare şi alte modificări pe care le-a propus la modificarea legilor justiţiei.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Interne