Universităţile din Moldova-neatractive pentru tineri. Consiliul Rectorilor nemulţumit de bursele gratuite oferite de România

Consiliul Rectorilor afirmă că universităţile din Moldova participante la procesul de admitere în 2017 ar fi fost puse în condiţii inegale, iar unele instituţii de învăţământ au folosit metode neloiale pentru a atrage studenţii.
PFA gratuit pentru studenţi
PFA gratuit pentru studenţi (Facebook)

Micşorarea drastică a numărului de studenţi înmatriculaţi în universităţile din Republica Moldova se menţine şi în acest an, ceea ce a dus la o concurenţă sporită între universităţi. Astfel, Consiliul Rectorilor din RM susţine că universităţile naţionale ar fi concurat în condiţii inegale în prima perioadă de admitere la studii, fiind utilizate "promisiuni care pot fi calificate drept false, ilegale şi iresponsabile, folosite drept momeală pentru atragerea studenţilor”.

De asemenea, Consiliul Rectorilor atenţionează că în Admiterea 2017 numărul total al persoanelor înmatriculate la studii este mult mai mic în comparaţie cu anii precedenţi, printre cauze fiind: evoluţiile demografice negative, numărul mare de locuri, inclusiv cu finanţare bugetară, oferite de Guvernul României cetăţenilor R. Moldova, plecarea tinerilor peste hotarele ţării, atât la studii, cât şi în vederea întregirii familiilor etc. Însă micşorarea considerabilă a numărului de studenţi înmatriculaţi în universităţi, concomitent cu numărul mare al celor care nu revin în Moldova după finalizarea studiilor peste hotare, va avea pe viitor un impact foarte negativ asupra activităţii sociale şi economice în ansamblu.

În concluzie, rectorii solicită intervenţia instituţiilor statului, inclusiv a celor cu funcţii de control, în vederea constatării ilegalităţii acţiunilor unor universităţi, precizând că nu corespund principiilor de etică, moralitate şi colegialitate, şi ca având, prin înşelăciune, efecte negative pentru întregul sistem de învăţământ din Republica Moldova.

În context, activistul civic Valeriu Paşa susţine că deşi Consiliul Rectorilor se plânge pe concurenţă neloială, situaţia reflectă de fapt adevărata situaţie a studenţilor. ”Pentru cei (pe an ce trece tot mai puţini) care rămân la studii în Moldova este absolut totuna la ce universitate să meargă - sunt la fel de inutile. Epoca ambuteiajelor de BMW pe strada Petru Rareş se termină. Iar dl Belostecinic este trist. Aşa e cu economia asta de piaţă, nici rectorului celei mai "economice" academii nu îi place.”