Universitatea Bucureşti, parte civilă în dosarul Mineriadei din iunie 90

Devastată în timpul Mineriadei din iunie 90, Universitatea Bucureşti cere reparaţii inclusiv materiale căci nu poate să existe Justiţie în societate fără astfel de reparaţii.
Mircea Dumitru(Ministrul Educatiei)
Mircea Dumitru(Ministrul Educatiei) (Florin Chirila/Epoch Times)
Se încarcă player-ul...

Universitatea Bucureşti continuă să îşi revendice anumite drepturi pe care le are şi continuă să îşi exprime nevoia de reparaţie inclusiv materiale pentru suferinţele îndurate în acele momente traumatice ale Mineriadei din iunie 1990, a declarat miercuri Mircea Dumitru, rectorul Universităţii şi fost ministru al Educaţiei în Guvernul Cioloş.

"Preluând ceea ce celelalte administraţii ale Universităţii au făcut încă din 90, am transmis din nou Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie o scrisoare oficială din partea Universităţii prin care declarăm că ne constituim parte civilă în acest dosar urmând ca întinderea prejudiciului să fie precizată în termenul legal.", a declarat miercuri Dumitru, actualmente rector al Universităţii Bucureşti, în cadrul unei dezbateri dedicate Mineriadei din 13-15 iunie 1990, organizată în cadrul Cafenelei critice, la Club A din Bucureşti.

"Nu poate să existe Justiţie în societate dacă nu se produc astfel de reparaţii care sunt absolut esenţiale, a opinat rectorul.

Cu ocazia dezbaterii, Dumitru a deplâns faptul că la aproape trei decenii de la acel eveniment ce a aruncat România în haos încă "mai vorbim de redeschiderea Dosarului şi la concluziile logice şi morale care trebuie să se impună în urma acestui eveniment."

Dumitru a mai vorbit şi despre rolul activ pe care trebuie să îl aibă intelectualii, căci, spune el, nu suntem doar martorii unei istorii, ci noi suntem cei ce am creat şi creăm această istorie prin faptul că nu lăsăm lucrurile să treacă pe lângă noi, prin faptul că suntem implicaţi şi ne pasă ce s-a întâmplat cu trecutul istoric. Căci, a susţinut profesorul, aşa cum spunea un filozof cunoscut.