Uniunea Europeană vrea să disperseze controlul Statelor Unite asupra Internetului

(photos.com)

Comisia Europeană vrea să pună capăt controlului pe care Statele Unite îl are în "guvernarea" internetului, conform unui raport publicat miercuri, şi să permită un control internaţional echilibrat geografic.

Documentul Uniunii European cu privire la ”rolul Europei în formarea viitoarei guvernări a Internetului” face apel pentru înlocuirea Internet Corporation for Assigned Names and Numbers din California(ICANN), ce administrează desemnarea domeniilor precum .com, .co.uk şi .org a noilor website-uri.

În prezent, Statele Unite este centrul de putere din spatele structurii internetului. Actualmente ICANN are un contract exclusiv cu guvernul Statelor Unite, pe care multe entităţi guvernamentale îl consideră ”foarte confortabil”.

Comisarul Uniunii Europene pe domeniul digital, Nellie Krois a cerut ”o perioadă de timp pentru globalizarea ICCAN” şi a avertizat că nu ar fi permis ca web-ul să se ”răspândească într-o serie de reţele regionale şi naţionale”.

Actul pretinde ”o balanţă internaţională în compoziţia structurii existente ce poate spori legitimitatea aranjamentelor făcute de actuala guvernare”.

Problema guvernării internetului va deveni o problemă de importanţă politică în următorii ani. Se poate alege ce fel de internet vrem să avem, iar ”Europa trebuie să joace un rol important în definirea modului în care va arăta internetul pe viitor”, a adăugat expertul european.

Soarta acestui document va depinde şi de consensul asupra unei strategii comune de internet între cele 28 de state membre ale blocului european. Economia online este un sector cu o creştere foarte rapidă în Europa iar procentul său din producţia economică a uniunii anunţă o creştere de la 3,8 în 2010 la 5,7 în 2016, conform unui raport Boston Consulting Group.

Totuşi încrederea publicului în internet a scăzut dramatic din cauza scandalurilor din ultimii ani. O partea dintre acestea au fost dezvăluite de fostul angajat al serviciilor secrete americane Edward Snowden şi arată amploarea programelor de supraveghere pe care le efectuează Statele Unite asupra guvernelor.

Se aşteaptă ca aceste scandaluri să aibă un impact major asupra economiei online. Industria internetului din Statelor Unite s-a confruntat cu pierderi estimate la 25,8 miliarde de euro, conform unui raport al Fundaţiei pentru Tehnologia Informaţiei şi a Inovaţiilor.

Relaţiile dintre Uniunea Europeană şi Statele Unite sunt deja tensionate atunci când vine vorba de controlul internetului. Miercuri europarlamentarii au aprobat un raport prin care se cere suspendarea a doua acorduri privind schimbul de date dintre cele două blocuri.

Între timp, alte câteva guverne, printre care Rusia, China şi Brazilia, au cerut un mai mare control al guvernului propriu asupra internetului.

Totuşi, Comisia Europeană nu vrea să guverneze internetul, sau guvernarea acestuia să fie acordată Naţiunilor Unite, ci mai degrabă guvernarea internetului să fie distribuită geografic în mod echilibrat, a mai explicat Kroes.

Planul favorizat de UE include o abordare în care guvernele, industria, instituţiile academice şi grupurile de campanie pot colabora împreună la funcţionarea reţelei.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe