Uniunea Europeană este pe cale să interzică pesticidele dăunătoare albinelor

Presa internaţională raportează că Uniunea Europeana este pe cale să restricţioneze folosirea a trei pesticide pentru aproximativ doi ani, existând temeri că acestea ar dăuna albinelor.

Guvernele UE au păreri împărţite şi nu au reuşit să ajungă la o decizie clară în cadrul şedinţei de luni, lăsând problema la latitudinea Comisiei Europeane, se arată într-un articol al Wall Street Journal.

Se spune că s-a ajuns în acest punct după ce oamenii de ştiinţă au sugerat că pesticidele neonicotinoide, care sunt folosite pe scară largă în UE, prezintă un „risc înalt” pentru albine.

Potrivit The Telegraph, interdicţia utilizării acestor pesticide i-ar putea costa pe fermierii Europei mai mult de 2 miliarde de Euro, şi ar rezulta în pierderi de 20% din recoltele la principalele culturile agricole.

Comisarul pentru sănătate şi consum, Tonio Borg, este citat spunând: „De vreme ce propunerea noastră are la bază un număr de riscuri pentru sănătatea albinelor, comisia va merge mai departe în săptămânile ce vin”.

El a adăugat:”Promit să fac tot posibilul pentru a ne asigura că albinele noastre, care sunt vitale pentru ecosistem şi contribuie cu peste 22 de miliarde Euro anual la agricultura europeană, sunt protejate”.

The Guardian afirmă că interzicerea pesticidelor va fi o victorie importantă pentru activiştii ecologişti şi o mare lovitură pentru producătorii de substanţe chimice, care vor pierde miliarde de Euro anual.

Într-o declaraţie din partea Syngenta, care produce una din cele trei substanţe neonicotinoide, se spune:”Propunerea ignoră multitudinea de dovezi de pe câmp care arată că aceste pesticide nu dăunează sănătăţii albinelor”.

Compania i-a cerut comisiei să se concentreze pe “adevăratele motive pentru declinul sănătăţii albinelor: boli, viruşi şi pierderea habitatului”.

Financial Times raportează că interzicerea, considerată a fi prima suspendare a neonicotinoidelor la nivel de continent, va intra în vigoare de la 1 Decembrie, dacă pâna atunci nu sunt prezentate noi dovezi ştiinţifice care sa ducă la contramandarea ei .

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe