Uniunea Europeană a anunţat un nou pachet financiar pentru R. Moldova

.
. (STR / AFP / Getty Images)

Uniunea Europeană a anunţat miercuri la Bruxelles un nou pachet anual de sprijin pentru Republica Moldova, destinat să ajute instituţiile publice, cetăţenii şi comunitatea de afaceri să beneficieze de oportunităţile oferite de Acordul de Asociere semnat cu UE.

Potrivit unui comunicat de presă al Comisiei Europene, “noua finanţare europeană pentru Republica Moldova este concepută pentru a sprijini modernizarea instituţiilor publice, implementarea prevederilor cheie ale Acordului de Asociere, îmbunătăţirea politicii finanţelor publice, competitivităţii de afaceri şi comerciale din mediul rural, protecţia minorităţilor şi a grupurilor vulnerabile”.

Citat de serviciul de presă al Comisiei, comisarul European pentru extindere şi politică de vecinătate, Štefan Fule, a menţionat că “Acordul de Asociere reprezintă o piatră de hotar în politica UE privind Parteneriatul Estic şi în relaţia comunităţii europene cu Republica Moldova”.

Acest pachet de asistenţă este primul acordat Republicii Moldova în conformitate cu Cadrul unic de sprijin, care stabileşte obiectivele şi priorităţile strategice pentru viitoarea cooperare Republica Moldova-UE pentru perioada 2014-2017.

Republica Moldova a semnat Acordul de Asociere cu Uniunea Europeană la 27 iunie a.c., la Bruxelles. Pachetul UE de sprijin anual (Programul anual de acţiune 2014) prevede pentru Republica Moldova 101 milioane de euro.

Banii se acordă prin intermediul Instrumentului european de vecinătate (IEV) pentru două direcţii: reformele privind politicile din domeniul finanţelor publice din Republica Moldova şi Programul european de vecinătate pentru agricultură şi dezvoltare rurală (PEVADR) pentru Republica Moldova, care presupune un sprijin pentru agricultură şi dezvoltare rurală.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe