"Uniţi îngropăm" dosarele. Zgonea trage stânga-tot. Partidul-stat tot mai vizibil

30 septembrie 2013, Parlamentul Romaniei. În imagine Valeriu Zgonea
30 septembrie 2013, Parlamentul Romaniei. În imagine Valeriu Zgonea (Epoch Times România)

Îndemnul la luptă contra preşedintelui Băsescu, lansat în trombă de Ponta după condamnarea lui A. Năstase la un nou periplu prin închisori, n-a căzut pe un teren arid.

Preşedintele Camerei Deputaţilor, Valeriu Zgonea a vibrat atât de puternic, încât în urma apelului premierului, a simţit imperios nevoia să dea un comunicat de presă prin care informează ţara că „Traian Băsescu continuă să saboteze eforturile Guvernului USL şi blochează scăderea preţurilor la energie”.

"Uniţi îngropăm". Dosarele

Apelul lansat marţi de Ponta în şedinţa de Guvern suna foarte mobilizator: "Principalul adversar al Guvernului şi al României se pregăteşte şă îşi strângă bagajele. Vestea proastă e că va mai bloca nişte proiecte importante. Sunt convins că sunteţi alături de mine în bătălia cu regimul Băsescu. Nu a înţeles, spune că mă bat cu justiţia. Nu mă bat cu justiţia, mă bat cu el".

Lui Zgonea, absolvent de studii postuniversitare la Institutul Social Democrat, pare că îi scapă aşa numitul principiu al separării puterilor în stat, conform căruia, de la Montesquieu citire, instituţiile statului ar trebui să funcţioneze independent. Trecând cu vedere faptul că legislativul ar trebui să funcţioneze independent de executiv şi că Ponta este şef peste Guvern, nu peste Parlament, Zgonea s-a simţit dator să reacţioneze la îndemnul premierului şi să îl acuze pe preşedintele statului de "sabotaj".

Pentru a-şi arăta adeziunea, Zgonea a luat problema în mâini şi a transmis grabnic un comunicat de presă prin care informează ţara că „Preşedintele nu este de acord ca românii să plătească mai puţin factura la energie electrică".

Cetăţeanul revoltat care este Valeriu Zgonea sesisează presa şi populaţia implicit, o gravă abatere - că preşedintele Traian Băsescu a retrimis Parlamentului spre reexaminare Legea pentru aprobarea OUG nr. 57/2013 prin care este reeşalonată acordarea de certificate verzi către producătorii de energie regenerabilă, "modificare ce a dus la scăderea facturilor pentru energie electrică".

Stejar extremă urgenţă

Zgonea mai informează că "orice întârziere în aplicarea acestei modificări afectează relansarea industriei româneşti", altminteri în plină relansare după introducerea taxei pe stâlp.

„Preşedintele nu este de acord ca românii să plătească mai puţin factura la energie electrică.", trage Zgonea concluzia.

"Pe Traian Băsescu îl interesează numai să pună beţe în roate Guvernului. De aceea face tot posibilul pentru a amâna intrarea în vigoare a acestei modificări. Efectele sabotajului preşedintelui se vor resimţi în buzunarul cetăţenilor, dar mai grav este că afectează relansarea industriei româneşti, prin creşterea costurilor”, a declarat Valeriu Zgonea, exponentul formaţiunii care a luptat până în pânzele albe pentru introducerea accizei pe carburanţi.

Că există jocuri politice între ambele părţi e incontestabil. Că niciuna dintre părţi nu este uşă de biserică - la fel de incontestabil. Totuşi ce îngrijorează este apariţia tot mai clară a partidului-stat, care, atunci când va acapara şi Preşedinţia şi Serviciile, va pune practic mâna pe tot ce mişcă.

Apoi mai este şi problema scoaterii din context a problemei în speţă.

Preşedintele Traian Băsescu a retrimis în data de 7 ianuarie în Parlament spre reexaminare legea privind amânarea acordării unui număr de certificate verzi pentru producătorii de energie regenerabilă.

Traian Băsescu a declarat că motivul pentru care a făcut acest lucru este că Executivul nu a notificat Comisia Europeană despre intenţia sa de a amâna acordarea certificatelor, astfel încât ordonanţa va „expune România unor sesizări prealabile pentru încălcarea tratatelor constitutive ale Uniunii Europene“, conform unui comunicat prezidenţial.

În atari condiţii, Băsescu a considerat inoportună aprobarea Ordonanţei de Urgenţă a Guvernului nr. 57/2013, până la îndeplinirea obligaţiilor prevăzute de Tratatul privind funcţionarea Uniunii Europene.

Deşi conform comunicatului furios al lui Zgonea, "Comisia Europeană a trimis un prim răspuns pozitiv pentru această modificare [amânarea acordării certificatelor, amânare căreia preşedintele i se împotriveşte, aşa, fiindcă vrea să-i săracească prin facturi umflate pe români n.r], realitatea n-ar sta aşa.

Conform HotNews, în iunie, când Guvernul a aprobat proiectul de OUG incriminat, Comisia Europeană a criticat Departamentul pentru Energie pentru modul în care a decis să amâne acordarea unor certificate verzi iar, conform lui Băsescu, pe 24 iunie 2013 Comisia Europeană a transmis o scrisoare către Reprezentanţa Permanentă a Comisiei Europene prin care se precizează faptul că nu a fost transmisă nicio prenotificare, în sensul alineatului (3) al Articolului 108 din Tratat, privind modificarea schemei de ajutor de stat.