Unitate rebelă columbiană promite că va continua lupta în ciuda unui acord de pace

O unitate a grupului rebel columbian FARC susţine că nu va depune armele, în ciuda faptului că a semnat recent un acord de pace cu guvernul. Preşedintele Santos a avertizat că cei care nu respectă acordul vor muri sau vor ajunge în închisoare.
Rebeli columbieni FARC.
Rebeli columbieni FARC. (Captură Foto)

Influenta unitate rebelă Armandos Rios First Front a anunţat că nu va depune armele, după numai două săptămâni de când liderii Forţelor Armate Revoluţionare din Columbia (FARC) şi guvernul columbian au căzut de acord asupra unui plan de încetare a focului.

“Am decis să nu ne demobilizăm şi vom continua lupta de acaparare a puterii de către popor pentru popor, independent de decizia luată de restul membrilor organizaţiei”, a susţinut unitatea într-o declaraţie. Acesta este primul semn public de opoziţie al rebelilor faţă de acest acord.

Unitatea, formată din 200 de luptători şi cu sediul în sud-estul provinciei Guaviare, a declarat că se opune armistiţiului deoarece acesta nu rezolvă problemele sociale şi economice care au determinat FARC să pună mâna pe arme.

Grupul de gherilă marxist a desfăşurat o rebeliune în Columbia din 1964. Peste 220.000 de oameni au fost ucişi şi milioane au fost strămutaţi în ceea ce a devenit cel mai lung conflict armat din America Latină.

Nu s-a dat un răspuns imediat de către liderii FARC care au semnat luna trecută un acord istoric bilateral de încetare a focului cu preşedintele columbian Juan Manuel Santos. Acordul prevede că rebelii au 180 de zile la dispoziţie pentru a începe să depună armele.