Unit, G7 vrea să-i arate ”Rusiei că trebuie să facă un pas înapoi”

Criza ucraineană s-a aflat luni în centrul reuniunii G7 şi al Summitului Securităţii Nucleare.
Criza ucraineană s-a aflat luni în centrul reuniunii G7 şi al Summitului Securităţii Nucleare. (youtube.com)

Grupul celor şapte naţiuni industrializate (G7) a hotărât în unanimitate să înăsprească sancţiunile împotriva Rusiei pentru a-i arăta că ”trebuie să facă un pas înapoi”, a anunţat, vineri, Secretarul Trezoreriei american Jacob Lew.

”Scopul este să arătăm în mod clar Rusiei că trebuie să facă un pas înapoi. Dacă nu o va face, lumea s-a unit pentru a-i răspunde”, a adăugat Lew.

Oficialii din şapte naţiuni industrializate, Statele Unite, Germania, Franţa, Marea Britanie, Italia, Japonia şi Canada, s-au întrunit pentru a discuta consecinţele economice care vor apărea pe plan mondial în urma crizei din Ucraina. Întrunirea a avut loc în cadrul Adunării Generale a Fondului Monetar Internaţional (FMI) şi Băncii Mondiale (BM).

”Nu a existat niciun dubiu în timpul întâlnirii G7 că este esenţial ca măsurile să fie luate la unison dacă va fi necesar”, a declarat Lew.

Trezoreria Federală a Statelor Unite a sancţionat, vineri, şapte lideri din Crimeea care au ameninţat ”integritatea teritorială şi suveranitatea Ucrainei”. De asemenea, grupul petrolier Cernomorneftegaz a fost sancţionat pentru "deturnarea activelor de stat ale Ucrainei".

"Aceşti indivizi şi această companie au fost sancţionaţi pentru implicare în acţiuni de subminare a procesului democratic din Ucraina, acţiuni care pun în pericol pacea, securitatea, stabilitatea, suveranitatea sau integritatea teritorială a Ucrainei", au precizat oficialii trezoreriei.

Sancţiunile constau în îngheţarea activelor celor şapte lideri separatişti şi a companiei Cernomorneftagaz.