UNHRC extinde numărul de state membre care încalcă drepturile omului

(Captură Foto)

Unele dintre statele cu cea mai proastă situaţie a drepturilor omului au deja locuri în Consiliul ONU pentru Drepturile Omului (UNHRC).

Dar acest lucru pare să nu fie un impediment pentru calitatea de membru al acestui Consiliu, în condiţiile în care noile state alese vineri să facă parte din UNHRC, Filipine, Bahrain şi Eritreea, vin să se alăture unor state precum Arabia Saudită, Egipt, Cuba sau China. Mişcarea a fost criticată de divese grupuri pentru drepturile omului şi de către SUA.

Optsprezece ţări din cinci blocuri regionale au fost alese, în cadrul unui vot necontestat al Consiliului de Securitate al ONU, la New York, să facă parte, pentru un mandat de trei ani, din consiliul cu 47 de membri, potrivit Deutsche Welle.

Grupul Human Rights Watch a cerut membrilor ONU să se opună Eritreei şi Filipinelor din cauza situaţiei deficitare a drepturilor omului. De asemenea, HRW a contestat acordarea de locuri pentru Bahrain şi Camerun în organismul cu sediul la Geneva, invocând încălcări grave ale drepturilor omului în aceste state.

Războiul preşedintelui filipinez Rodrigo Duterte împotriva drogurilor a provocat moartea a peste 4.000 de persoane începând cu iulie 2016, conform unor date oficiale. Numărul real al morţilor ar putea fi de aproximativ 12.000, conform unor rapoarte. Guvernul a respins criticile puternice împotriva sa şi i-a hărţuit pe oficialii ONU care au ridicat această problemă.

Eritreea este unul dintre cele mai autoritare state ale lumii şi politica sa privind serviciul militar pe termen nedefinit a forţat zeci de mii de oameni să fugă din ţară. Unele grupuri pentru drepturile omului susţin că serviciul militar deseori este echivalent cu munca forţată şi sclavia.

Bahrainul are o situaţie deficitară în privinţa drepturilor omului, iar în Camerun forţele de securitate ale guvernului au suprimat regiunea anglofonă a ţării.

Pentru prima dată de la înfiinţarea Consiliului în 2006, fiecare regiune de votare a ONU a stabilit în avans să prezinte candidaţi necontestaţi, însemnând că acestora li s-a asigurat un loc în Consiliu.

Louis Charbonneau, director al HRW la ONU, a afirmat că votul necontestat a transformat întregul proces se selectare a membrilor Consiliului într-o bătaie de joc.

SUA s-a retras din Consiliu în luna iunie, susţinând că este ipocrit şi are o atitudine predilectă împotriva Israelului.

Burkina Faso, Somalia, Bangladesh, India, Austria, Republica Cehă şi Danemarca s-au numărat printre celelalte ţări alese vineri în Consiliu.

Consiliul discută probleme legate de drepturile omului, face recomandări şi poate crea comisii internaţionale de anchetă şi misiuni de descoperire de dovezi pentru a investiga abuzuri ale drepturilor omului.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe