UNHCR cere Greciei să ia măsuri urgente în privinţa crizei imigranţilor

Refugiaţii se adună în faţa corturilor ridicate într-un parc central din Atena, 7 august 2015.
Refugiaţii se adună în faţa corturilor ridicate într-un parc central din Atena, 7 august 2015. (Captură Foto)

Agenţia ONU pentru refugiaţi (UNHCR) a avertizat în privinţa agravării crizei imigranţilor din Grecia, cerând luarea de măsuri urgente de abordare datorită intensificării majore a fluxului de imigranţi care vin în naţiunea UE, unde aceştia dispun de unităţi medicale necorespunzătoare şi locuri de cazare care nu oferă apă sau mâncare.

“Un astfel de nivel de trai precar ar trebui şi poate fi evitat. Autorităţile elene trebuie să însărcineze de urgenţă un organism care să coordoneze răspunsul [la această criză] şi să creeze un mecanism corespunzător pentru asistenţă umanitară”, a susţinut Vincent Cochetel, care direcţionează biroul european al Înaltului Comisar ONU pentru Refugiaţi, într-o declaraţie făcută vineri după recenta sa vizită efectuată în Grecia.

Conform lui Cochetel, începând cu ianuarie 2015, aproximativ 124.000 de imigranţi, care au fugit din zonele de conflict, au sosit pe mare în principal în insulele greceşti Lesvos, Chios, Samos, Leros şi Kos.

În timp ce a evidenţiat lipsa unor centre de locuit pe insule, oficialul ONU a susţinut că situaţia condiţiilor de infrastructură este mult mai gravă decât în multe dintre ţările mult mai slab dezvoltate.

“Lucrez de 30 de ani pentru UNHCR, am vizitat multe ţări africane şi asiatice şi nu am văzut niciodată o astfel de situaţie”, a declarat Cochetel, adăugând că “aceasta este Uniunea Europeană şi situaţia este inacceptabilă”.

“Grecia şi Europa trebuie să dea soluţii la această criză, care poate fi rezolvată doar printr-o mai mare solidaritate în interiorul şi exteriorul UE şi prin adoptarea unor mijloace alternative suplimentare pentru a ajunge la refugiaţii care fug de violenţe şi sosesc în Europa”, a susţinut Cochetel.

În acelaşi timp, premierul elen Alexis Tsipras a declarat că ţara sa este copleşită de provocarea continuă pe care o prezintă problema imigraţiei şi a cerut Uniunii Europe să ofere Greciei mai mult ajutor.

“Grecia este o ţară aflată în criză economică şi se confruntă şi o criză umanitară majoră. Aceste dimensiuni depăşesc capacităţile ţării noastre, ele sunt capabilităţi europene”, a declarat Tsipras.

Cifrele UNHCR indică faptul că, până acum în acest an, peste 225.000 de oameni au încercat să ajungă în Europa traversând Marea Mediterană. Dintre aceştia, cel puţin 2.100 au murit pe drum.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.