Ungaria: Ziua a 4-a de proteste scoate 15.000 de oameni în stradă

Fumigene şi gaze lacrimogene au umplut aerul Budapestei când mii de persoane au protestat împotriva aşa-numitei “legi a sclaviei” adoptate recent. Manifestanţii doresc încetarea autoritarismului premierului Viktor Orban.
Protest împotriva “legii sclaviei” în faţa Parlamentului din Budapesta, Ungaria, 16 decembrie 2018
Protest împotriva “legii sclaviei” în faţa Parlamentului din Budapesta, Ungaria, 16 decembrie 2018 (Laszlo Balogh/Getty Images)

Peste 15.000 de oameni au ieşit duminică noaptea pe străzile Budapestei în cadrul celui de-al patrulea şi cel mai mare protest din ultima săptămână împotriva guvernului naţionalist de dreapta al premierului Viktor Orban, potrivit Deutsche Welle.

Manifestanţii au protestat împotriva a ceea numesc noua “lege a sclaviei” votată de guvern, care permite angajatorilor să ceară angajaţilor să presteze anual sute de ore de muncă suplimentare.

Înfruntând vremea nefavorabilă, manifestanţii au scandat “Orban, dispari!” în timp ce mărşăluiau către sediul televiziunii publice ungare. Ei au sperat să citească o declaraţie în direct, însă nu li s-a permis acest lucru.

Unii dintre manifestanţi au aruncat cu fumigene, forţând forţele de ordine să răspundă cu gaze lacrimogene.

Protestele – primele - de când Orban a venit la putere în 2010 - când se unesc toate partidele din opoziţie, de la verzi până la extrema dreaptă – au fost cele mai violente din Ungaria în ultimii peste 10 ani. Zeci de persoane au fost arestate şi câţiva poliţişti au fost răniţi.

Orban îl învinuieşte pe Soros

În urmă cu câteva zile, Parlamentul ungar a adoptat un proiect de lege care permite angajatorilor să ceară angajaţilor să lucreze între 250 şi 400 de ore suplimentare pe an şi care le permite să amâne plata salariilor cu până la 3 ani.

Guvernul a susţinut că legea ajută companiile care duc lipsă de forţă de muncă şi va ajuta muncitorii care doresc să câştige suplimentar.

Mass media pro-guvernamentală a descris demonstraţiile ca fiind orchestrate de miliardarul americano-ungar George Soros, care a fost deseori folosit de Orban ca ţap ispăşitor pentru unele dintre problemele Ungariei.

Sâmbătă, partidul de guvernare al lui Orban, Fidesz, a afirmat că în spatele revoltelor stradale sunt “elemente criminale”.

Pentru mulţi unguri, protestele nu se rezumă doar la noua lege a muncii, ci şi la autoritarismul tot mai puternic al regimului Orban.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe