Ungaria cere României să respecte reglementările europene în domeniul minelor de aur

Roşia Montană, exploatare minieră auriferă
Roşia Montană, exploatare minieră auriferă (Epoch Times România)

Guvernul ungar se aşteaptă ca autorităţile române să respecte atât regulile europene în domeniul minelor de aur, cât şi "bunurile de mediu şi culturale" aflate în pericol din cauza proiectului de la Roşia Montană (aflată în vestul României), afirmă luni două ministere ungare într-un comunicat, citat de MTI.

"Ungaria a aflat cu îngrijorare că, pe 27 august, Guvernul român a adoptat un proiect de propunere vizând susţinerea regimului minei de aur şi de argint ca pe un proiect de interes public de importanţă naţională", afirmă cele două ministere, transmite Mediafax.

”Bunurile de mediu şi culturale sunt parte integrantă a patrimoniului Europei Centrale”, au afirmat ministerele ungare de Externe şi al Dezvoltării Rurale, citate de agenţia MTI.

Conform MTI, ministerele amintesc despre deversarea de cianură a unei mine româneşti, ”Exploatarea auriferă bazată pe tehnologia cu cianuri-leşiere implică riscuri enorme şi pune în pericol puritatea apei şi diversitatea biologică”, astfel deversările care au avut loc în anul 2000 ”aproape au distrus toată fauna sălbatică pe cursul ungar al Tisei.”

Conform unui articol de pe ”Roşia Montană.Ro” în ”ianuarie 2000 – mii de tone de peşte au murit în râurile Tisa şi Dunăre din cauza unei scurgeri de cianuri de la mină. Aurul deţinut de compania australiană Esmeralda, adică 99 000 mg de ape reziduale cu cianuri s-au reversat din lacul de decantare al minei provocând cel mai mare dezastru ecologic din Europa din ultima decadă. Biologii au estimat ca fiind necesari ani pentru repopularea cu peşte şi între 10-20 de ani pentru refacerea totală a florei şi faunei. Bazinul Tisei era unul dintre cele mai
curate râuri din Europa adăpostind cel puţin 20 de specii protejate de peşte. Vulturi pescari, egrete, vidre şi alte păsări şi mamifere au murit mâncând peşte otrăvit. Un singur inel lasă în urmă 20 de tone de deşeuri miniere.” Accidentul de atunci a fost considerat cel mai mare dezastru ecologic din Europa, după Cernobâl.

Cele două ministere ungare au mai declarat: ”astfel, Guvernul ungar a protestat faţă de orice utilizare a tehnologiei pe bază de cianuri-leşiere indiferent de forma acesteia”.

Cianura de sodiu este un compus chimic extrem de toxic ce are la bază anionul CN. O linguriţă cu o soluţie de cianură de 2% poate ucide un om (1). În general, peştii şi vieţuitoarele din mediul acvatic mor din cauza concentraţiilor de cianură mult mai mici ce se măsoară în microgram per litru (parte/ miliard), în timp ce moartea păsărilor şi mamiferelor survine din concentraţii de miligrame per litru (parte/ milion).

Cca. 3.000 de persoane au protestat duminică seară în Piaţa Universităţii şi în Piaţa Victoriei din Bucureşti faţă de proiectul de lege privind exploatarea minieră de la Roşia Montană, care a primit marţi aviz pozitiv din partea Guvernului Ponta şi urmează acum să fie dezbătut în Parlament. Asemenea proteste au avut loc şi la Roşia Montană, Timişoara, Bistriţa, Cluj-Napoca, Iaşi, Braşov, Bârlad, Târgu Mureş, Alba Iulia, şi chiar în Viena, Budapesta, Praga, Londra şi Bruxelles.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Interne