Ungaria a aprobat crearea unor “zone de tranzit” pentru reţinerea solicitanţilor de azil

Într-o mişcare ce va înfuria şi mai mult Bruxelles-ul, parlamentarii din Budapesta şi-au manifestat suportul pentru un proiect de lege guvernamental ce prevede ca solicitanţii de azil să fie ţinuţi în aşa-zise “zone de tranzit” până când li se evaluează cazul.
Câţiva imigranţi pătrund ilegal în Ungaria pe sub un gard neterminat ridicat la frontiera sârbo-ungară, 25 august 2015.
Câţiva imigranţi pătrund ilegal în Ungaria pe sub un gard neterminat ridicat la frontiera sârbo-ungară, 25 august 2015. (Wikipedia.org)

Parlamentul ungar a susţinut marţi o propunere guvernamentală pentru a plasa toţi solicitanţii de azil aflaţi în detenţie în “adăposturi” pe termen nelimitat, pentru a-i opri să călătorească liber în Europa, a precizat AFP.

“În viitor, imigranţii ilegali trebuie să aştepte verdictul în cazul lor de azil în zonele de tranzit desemnate la frontieră”, conform proiectului de lege, a declarat AFP.

Conform noii legislaţii, solicitanţii de azil vor fi reţinuţi până când se va lua o decizie în cazul lor, ceea ce ar putea dura chiar şi câteva luni, a declarat pentru Politico purtătorul de cuvânt al premierului ungar, Zoltan Kovacs, la Londra, luna trecută. Proiectul de lege permite solicitanţilor de azil să părăsească “zona de tranzit” dor pentru a traversa graniţa înapoi în Serbia.

Intenţia de a reţine solicitanţi de azil a fost făcută publică iniţial în 12 ianuarie, când Janos Lazar, şeful biroului premierului Viktor Orban, a declarat că refugiaţilor nu li se va permite să se deplaseze în jurul Ungariei în timp ce cazurile lor aşteaptă să fie evaluate.

Ungaria a abandonat un plan similar în 2013 la presiunile Bruxelles-ului, Agenţiei ONU pentru Refugiaţi şi Curţii Europene pentru Drepturile Omului.

Budapesta a avut divergenţe, de asemenea, cu Bruxelles-ul anul trecut când a respins un plan al UE pentru redistribuirea refugiaţilor şi, în 2015, când poliţia ungară a folosit gaze lacrimogene şi tunuri cu apă împotriva imigranţilor la frontiera sa.

Alegerea preşedintelui american Donald Trump pare să îl fi impulsionat pe premierul Orban, care a susţinut luna trecută că sosirea lui Trump la Casa Albă vesteşte o nouă eră în care ţările sunt libere să îşi pună interesele personale pe primul loc.

“Era multilateralismului apune, iar era relaţiilor bilaterale este iminentă”, a declarat el.