UNESCO cere prezervarea locului unde au fost distruse statuile Budda din Afganistan

O femeie afgana trece pe langa ruinele anticei statui Budda ce fusese inaltata in piatra in orasul Bamiyan, avand o vechime de aproape 2000 de ani, dar care a fost distrusa de talibani in timpul invaziei lor din 2001.
O femeie afgana trece pe langa ruinele anticei statui Budda ce fusese inaltata in piatra in orasul Bamiyan, avand o vechime de aproape 2000 de ani, dar care a fost distrusa de talibani in timpul invaziei lor din 2001. (SHAH MARAI / AFP / Getty Images)

Corpul cultural al ONU a dezvaluit planuri de prezervare a locului unde statui Budda gigantice stravechi din Bamiyan, in centrul Afganistanului, au fost distruse de talibani in urma cu 10 ani.

UNESCO a afirmat ca oficialii afgani si expertii internationali din Germania, Italia si Japonia au propus un plan la o intalnire de a avut loc la sediul din Paris, cu ocazia implinirii a 10 ani de la distrugerea statuilor.

Participantii au cerut sa fie construite cateva muzee in apropiere, pentru a prezerva si a afisa descoperirile din acel loc, dar s-au oprit de la recomandarea reconstruirii in totalitate a statuilor colosale.

Ei au fost de asemenea de acord ca cea mai mare dintre cele doua nise sapate in marginile dealurilor unde au fost statuile Budda sa fie lasata goala, ca marturie a violentelor petrecute sub talibani. Ei au afirmat ca ar trebui facut un studiu pentru a determina daca reasamblarea partiala a fragmentelor celuilalt Budda ar putea fi o optiune in anii care vin.

UNESCO a adaugat valea Bamiyan, cu forturile, templele si picturile stravechi din pesteri, pe lista sa de locuri de mostenire culturala aflate in pericol, in 2003.

Statuile stravechi, cioplite in gresia unui munte, au fost printre cele mai inalte statui de Budda in picioare din lume. Ele au supravietuit ravagiilor lui Ghinghis Han si secolelor de invazii si razboaie, dar in martie 2001, liderul suprem taliban, Mullah Omar a ordonat distrugerea lor, ca parte a campaniei sale de a distruge imaginile non-islamice.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Societate, cultură