Unde să mergeţi să va odihniţi iarna

Fabuloasa stâncă de granit “Pao de Acucar", care în traducere înseamnă „pâine din zahăr”, Rio de Janeiro, Brazilia
Fabuloasa stâncă de granit “Pao de Acucar", care în traducere înseamnă „pâine din zahăr”, Rio de Janeiro, Brazilia (Shaun Botterill / Getty Images)

Când zăpada acoperă tot pământul, iar sufletul tânjeşte după căldură şi călătorii, destinaţia perfectă este ţările calde. Primul obiectiv de exploatat este îndepărtata Sri Lanka - ţara plantaţiilor de ceai şi fructe, grădini înflorite şi plaje nesfârşite.

Excursiile de iarnă în Sri Lanka vă vor oferi plăcerea de a înota în apa limpede a Oceanului Indian, de a practica sporturi nautice, diving şi pescuit captivant. În plus, iarna este cea mai potrivită perioadă pentru a observa elefanţii sălbatici şi a practica rafting, cu toate că anotimpurile sunt practic imposibil de distins - temperatura nu este niciodată mai mică de 27 de grade Celsius, în timp ce temperatura în apa oceanului este doar cu câteva grade mai scăzută.

Aproape toate staţiunile din Sri Lanka oferă o gamă largă de hoteluri, excursii şi divertisment. Seara oaspeţii au ocazia de a-şi petrece timpul în cluburi de noapte, restaurante, baruri, iar ziua pot admira obiectivele turistice ale ţării. Aici templele budiste, musulmane, creştine şi hinduse se intercalează cu vile coloniale şi palate. O atenţie deosebită ar trebui acordată templelor Kelaniya, Ganeshan, St Lucia şi Moscheei Al-Far Dzhambul, cât şi numeroaselor comori naturale.

Un bonus frumos pentru călătoriile de iarnă îl constituie sărbătorile insulei. În afară de tradiţionalul Revelion aici mai sărbătoresc Festivalul Duruthu Perahera. Sărbătoarea durează mai multe zile şi este însoţită de obiceiuri inedite, cântece şi dansuri. Iar în februarie se celebrează Festivalul Navam Perahera şi Ziua Independenţei. Pe scurt, nu veţi avea timp de plictiseală.

Nu rămâne în urmă de vecinii săi nici ospitaliera Tailanda. Perioada de iarnă este considerată cea mai favorabila pentru a călători în aceste regiuni, graţie lipsei de precipitaţii abundente şi vremei calde stabile.

Staţiunile din Tailanda - Phuket, Pattaya, Bangkok, Krabi - au plaje minunate, un spectru larg de hoteluri şi numeroase sărbători. Masajul tailandez, luptele de cocoşi, boxul tailandez şi celebrele cluburi vin să concureze cu giganţii arhitecturii – Templul Răsăritului (Wat Arun), Templul Fertilităţii, Palatul Regal, magnificul templu a lui Buddha de Smarald, etc. De asemenea, pregătiţi-vă să vizitaţi fabricile de bijuterii şi latexuri, parcul acvatic şi gradina zoologică.

În luna ianuarie în Tailanda se sărbătoreşte Ziua Copiilor şi Anul Nou, iar luna februarie începe cu Festivalul Culorilor. Acesta este însoţit de expoziţii, concursuri şi competiţii între florari. Pe 10 februarie sărbătoresc Anul Nou Chinezesc, aşa că călătoria de iarnă în Tailanda va fi una de neuitat.

În acelaşi timp, în India, în special în Goa, viaţa se reflectă în culorile verii. Vremea de afară - aproximativ 35 de grade Celsius este perfectă pentru băi de soare pe plajă şi excursii deosebite. Perioada noiembrie – mai, caracterizată de lipsa ploilor torenţiale, arşiţei istovitoare şi furtunilor, este cea mai solicitată pentru staţiunile din India.

Staţiunile de aici sunt renumite nu doar datorită plajelor frumoase, dar şi divertismentului activ: plimbări pe elefanţi şi excursii în junglă, rafting în râuri, expediţii de vânătoare după crocodili, precum şi celebra medicina indiană cu efect miraculos. Dacă sunteţi interesat de monumente de arhitectură şi istorie, asiguraţi-vă că nu lipsiţi de la Templele Shanta Durga, Sri - Brahma, Sri Bhagavati, moscheea Jama Magdzhid, cât şi ruinele aşezărilor antice.

O altă destinaţie remarcabilă este Brazilia. Vacanţa pe aceste tărâmuri e binevenită anume pe timpul iernii, şi asta nu doar datorită vremii calde, fără căldură excesivă şi ploi, dar mai ales pentru că aici are loc, în luna februarie, cel mai mare eveniment - uimitorul carnaval de la Rio de Janeiro. Carnavalul este o sărbătoare plină de culoare, strălucire şi costumaţii uluitoare pe ritm de samba. În plus, vacanţa de iarnă în Brazilia poate fi combinată cu succes cu aventuri în junglă, excursii şi cluburi. Tot aici puteţi vizita fabuloasa stânca de granit “Pao de Acucar", care în traducere înseamnă „pâine din zahăr”, Cascadele de pe Iguazu Falls, Catedrala Sf. Sebastian, renumita statuie a lui Cristos Mântuitorul de la Rio de Janeiro, care oferă privelişti panoramice asupra oraşului, şi turul poate fi încheiat cu o plimbare de neuitat pe râul Parana.

Un eveniment nu mai puţin important pe timp de iarnă are loc în superbul oraş italian, Veneţia, când, timp de aproape două săptămâni, Veneţia se transformă într-o scenă unică enormă, în care oamenii se plimbă în costume de carnaval şi măşti misterioase, vechile palate găzduiesc baluri mascate, iar în pieţe au loc concerte.

Călătoriile în Veneţia au devenit incredibil de populare în rândul romanticilor din întreaga lume. Până şi ninsorile, vremea rece sau vântul puternic, nimic din toate acestea nu pot împiedica distracţia vizitatorilor. Şi ce poate fi mai distractiv decât un tur la Palatul Dogilor şi Piaţa San Marco sau o plimbare pe Podul Rialto?

Ei bine, iar pentru cei care sunt în căutarea adevăratelor aventuri de iarnă, va recomandăm staţiunile de schi din Italia şi Elveţia, cât şi din alte staţiuni europene.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Societate, cultură