Unde au dispărut toate păsările colibri?

Colibri sau „Pasărea muscă” face parte din familia Trochilidae, o familie numeroasă cu peste 400 de specii răspândite numai în cele două Americi din Alaska până în Ţara de Foc, de pe ţărmul mărilor până în munţii înalţi acoperiţi cu zăpadă. Insă cele mai multe specii trăiesc în regiunile tropicale din America de Sud.
Colibri sau „Pasărea muscă” face parte din familia Trochilidae, o familie numeroasă cu peste 400 de specii răspândite numai în cele două Americi din Alaska până în Ţara de Foc, de pe ţărmul mărilor până în munţii înalţi acoperiţi cu zăpadă. Insă cele mai multe specii trăiesc în regiunile tropicale din America de Sud. (Captură You Tube)

Crinul de gheaţă, după cum este numit, este o plantă înaltă, asemănătoare salciei, care împodobeşte pajiştile din întreaga Americă de Nord. Înfloreşte primăvara devreme, când primii bondari şi primele păsări colibri apar.

Sau, mai bine zis, apăreau.

Crinul, o plantă care creşte cel mai bine pe văile subalpine este pe cale să devină o floare de seră. În condiţiile de creştere a temperaturilor pe Terra, primele flori apar cu aproximativ 17 zile mai devreme decât în anii 1970, după cum au descoperit savanţii David Inouye şi Amy mckinney alături de colegii lor de la Universitatea din Maryland.

Problema apariţiei premature ale acestor prime flori, după cum afirmă biologii, este că acest crin de gheaţă nu mai se sincronizează cu sosirea păsărilor colibri cu coadă lată, care depind de nectarul acestor crini de gheaţă.

Până când sosesc păsările colibri, multe dintre flori se ofilesc, iar nectarul dispare odată cu ele.

Păsările colibri cu coada lată migrează spre nord din America Centrală în fiecare primăvară către zonele din munţii înalţi ai Statelor Unite, pentru reproducere. Păsările au numai o scurtă vară de zonă montană în care să îşi crească puii. Masculii colibri cercetează teritoriile înainte de primele flori.

Însă perioada de timp între prima pasăre colibri şi prima floare s-a scurtat cu 13 zile de-a lungul ultimelor patru decenii, după cum spun Inouye şi Mckinney. "În câţiva ani crinii sunt înfloriţi deja când ajung primele păsări colibri", spune Mckinney,

Biologii calculează că, dacă tendinţa actuală continuă, în două decenii, păsările colibri vor rata complet primele flori.

"Speciile nordice, precum colibri cu coadă lată, sunt expuse cel mai mult riscului de a ajunge la locurile de împerechere după dispariţia resurselor de hrană de acolo; totuşi, ecologiştii prevăd că speciile se vor muta spre nord odată cu încălzirea climei", spune Şaran Twombly, director pentru programele Departamentului pentru Biologia Mediului din cadrul Fundaţiei Ştiinţifice Naţionale, care a susţinut financiar cercetările.

"Aceste presiuni conflictuale provoacă societatea să asigure ca speciile să nu rămână fără un habitat."

Păsările colibri cu coadă lată care se împerechează în regiunile sudice, au mai puţine probleme.

"În Arizona, de pildă", spune Inouye, "nu există o evidentă scădere a duratei de timp dintre sosirea primilor masculi şi apariţia primelor flori, în acest caz, ale plantei Castilleja."

La altitudini mai mari este mai probabil să dispară sincronicitatea ecologică, fiindcă încălzirea globală are loc cel mai rapid acolo.

Cum zăpada continuă să se topească mai devreme primăvara, care aduce înflorirea prematură, spune Inouye, munţii pot să se împodobească cu crini de gheaţă cu mult înainte ca păsările colibri să îşi termine călătoria spre nord.

Întrebarea "Unde au dispărut toate florile?" va deveni: "Unde au dispărut toate păsările colibri?"

Rezultatele apar în cotidianul Ecology.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Societate, cultură