Un vlogger dă o lecţie postului România TV. Cum se fabrică şi rostogoleşte un fakenews?

Vloggerul Selly
Vloggerul Selly (Facebook)

Vloggerul Selly, subiect al câtorva materiale difuzate de România TV despre care acesta a susţinut că sunt fake news-uri, a decis să facă o farsă postului de televiziune pentru a arăta că adepţii jurnalismului “copy-paste” nu ar verifica informaţiile, atât în cazul său cât şi în multe alte cazuri, relatează paginademedia.ro.

Astfel, vloggerul, pe numele său Andrei Şelaru, în vârstă de 19 ani, a fabricat un material care lasă impresia că ar fi avut un “nou accident” iar filmuleţul a ajuns în mâinile celor de la România TV, care l-a difuzat.

România TV a susţinut că imaginile cu “accidentul de circulaţie” i-au fost trimise de un telespectator, care a explicat cum s-a petrecut totul: potrivit telespectatorului, accidentul ar fi avut loc luni, într-un cartier rezidenţial din Bucureşti, când Selly a intrat cu maşina într-un semn de circulaţie pe care l-a doborât, bolidul de lux al acestuia alegându-se cu un far spart şi cu caroserie îndoită, dar fără ca şoferul să fie rănit.

După difuzarea ştirii şi preluarea acesteia de către alte ziare şi televiziuni, vloggerul Selly a dezvăluit farsa într-un material postat, joi, pe canalul său de youtube.

“Toată filmarea este 100% fake. Maşina e un model 3D şi totul a fost regizat de mine! Totul a fost o glumă. Am făcut-o să vă arăt cât de uşor este să dezinformezi şi să vă arăt că nu tot ce vedeţi la televizor este adevărat. Fiecare informaţie pe care o vedeţi trebuie să o verificaţi din 5,6 sau 7 surse înainte să fiţi siguri că este reală”, a precizat Selly.

Vloggerul a mai susţinut că nu a fost contactat telefonic de vreun reporter pentru a-i cere detalii despre accident, sau pentru a vedea dacă incidentul a avut într-adevăr loc.

Selly a fost subiect pentru câteva materiale de pe România TV, difuzate în august. Într-una dintre emisiuni, România TV titra, de exemplu, “Urlete în casa lui Selly, picioare în gură” sau “Selly şi Dorian Popa, scandal de proporţii”.

Vloggerul a negat informaţiile difuzate de România TV.

“M-au sunat părinţii, bunicii, toţi panicaţi. Toată lumea era mega panicată. Şi ce credeţi că era în spatele acestei burtiere. Absolut nimic. O ştire falsă de la cap la coadă. O minciună prezentată drept adevăr în faţa a sute de mii de oameni”, a afirmat Selly.

Care au fost reacţiile după dezvăluirea farsei? Pe site-ul România TV sau platforma Spynews ştirea a fost ştearsă, iar alte publicaţii, precum Adevărul sau Libertatea, au făcut rectificări. Mai mult, Libertatea chiar şi-a cerut scuze cititorilor.

Vă invităm să urmăriţi materialul video.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Societate, cultură