Un “vis”. Teheranul respinge cererea SUA privind accesul ONU la bazele militare iraniene

Preşedintele iranian Hassan Rohani a respins marţi cererea Statelor Unite ca inspectori nucleari ai ONU să viziteze bazele militare ale Teheranului. Alţi oficiali iranieni au afirmat că ideea respectivă este un “vis”.
Preşedintele iranian Hassan Rouhani.
Preşedintele iranian Hassan Rouhani. (Getty Images)

Într-un discurs televizat, Rohani a declarat că este puţin probabil ca Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică a ONU (AIEA) să accepte efectuarea unor astfel de vizite.

“Relaţiile noastre cu AIEA sunt definite de reguli, nu de Statele Unite. Cred că este improbabil ca AIEA să accepte cererea pentru inspecţii dar, chiar dacă ar face-o, noi nu vom accepta”, a adăugat Rohani.

Preşedintele iranian a mai precizat că SUA va obţine puţin suport din partea aliaţilor săi dacă va încerca să se retragă din acordul nuclear semnat în 2015 între Teheran şi marile puteri.

Preşedintele francez Emmanuel Macron a declarat la rândul său că nu vede “nicio alternativă” la acordul nuclear.

Rohani a răspuns unui apel făcut săptămâna trecută de ambasadorul american la ONU, Nikki Haley, ca AIEA să caute să obţină acces la bazele militare ale Iranului pentru a se asigura că acestea nu ascund activităţi nucleare secrete.

AIEA a fost însărcinată cu monitorizarea conformării Teheranului cu restricţiile aplicate asupra activităţilor sale nucleare prin acordul nuclear, în schimbul unei relaxări semnificative a sancţiunilor internaţionale aplicate împotriva Iranului.

Deşi liderii iranieni au respins în repetate rânduri deschiderea bazelor lor militare pentru inspecţii ONU, acordul nuclear include o prevedere în baza căreia AIEA poate cere acces la orice locaţie iraniană unde suspectează că ar putea avea loc activităţi nucleare.

Totuşi, începând cu 2015, AIEA a confirmat că Iranul se conformează cu prevederile acordului nuclear.

Purtătorul de cuvânt al guvernului iranian, Mohammad Baqer Nobakht, a declarat, la o conferinţă de presă în Teheran, că “nu se dă acces la bazele militare ale Iranului”.

“Toate informaţiile despre aceste locaţii sunt secrete. Iranul nu va permite niciodată astfel de vizite. Nu acordaţi atenţie unor astfel de remarci, care nu sunt decât un vis”, a adăugat el.

În plus, un consilier de top al liderului suprem al Iranului, ayatollahul Ali Khamenei, a respins la rândul său ideea inspectării de către ONU a bazelor militare iraniene.

“Americanii îşi vor duce în mormânt visul de a vizita locaţiile noastre militare şi sensibile... Acest lucru nu se va întâmpla niciodată”, a afirmat Ali Akbar Velayati.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe