Un veterinar chinez susţine că autorităţile au ascuns epidemia de gripă aviară

Un angajat chinez din domeniul sănătăţii dă cu dezinfectant la o fermă de păsări din Baofeng, la 17 aprilie. Un medic veterinar senior din China a declarat că virusul gripei aviare H7N9 a provocat focare anul trecut, care au fost ţinute ascunse de către regim.
Un angajat chinez din domeniul sănătăţii dă cu dezinfectant la o fermă de păsări din Baofeng, la 17 aprilie. Un medic veterinar senior din China a declarat că virusul gripei aviare H7N9 a provocat focare anul trecut, care au fost ţinute ascunse de către regim. (ChinaFotoPress / Getty Images)

De la sfârşitul anului trecut, Partidul Comunist Chinez ascunde cea mai gravă epidemie de gripă aviară din ultimi 10 ani, potrivit unui medic veterinar în vârstă, care a lucrat cu crescătorii de păsări timp de mai multe decenii.

Folosind alias-ul Lin Huatai, veterinarul a declarat, într-un interviu acordat în exclusivitate, că noul virus se răspândeşte în rândul păsărilor de la sfârşitul lunii noiembrie, dinspre estul Chinei către sud-vest.

Potrivit lui Lin, gripele aviare cu patogenitate aviară slabă sunt comune în China, în timp ce cele extrem de virulente lovesc, de obicei, zone specifice. El a declarat că epidemia a afectat păsările din provinciile Henan, Shanxi, Shaanxi şi raţele din provincia Sichuan. "Shaanxi avea peste 20 de milioane de pui, dar acum are doar 7-8 milioane", a precizat Lin, adăugând că a trecut peste un deceniu de când nu a mai văzut atât de mulţi pui care să moară.

Este posibil ca epidemia să fi pornit din Shijiazhuang, în nordul provinciei Hebei, în lunile aprilie şi mai ale anului trecut, când 80% din păsări au murit, creând pierderi uriaşe pentru agricultori, dar "nimeni nu a putut raporta despre ea", a punctat Lin.

Se pare că autorităţile reţin, de obicei, informaţiile cu privire la focarele de gripă aviară pentru a evita costurile enorme implicate de sacrificarea păsărilor.

"Nu contează dacă gripa aviară infectează pui, porci sau raţe, guvernul cu siguranţă nu vrea ca astfel de ştiri să se răspândească", a remarcat acesta. "Practica internaţională este de a sacrifica animalele. Este imposibil să le ucidă pe toate, sunt zeci de miliarde, este prea scump să le ucizi pe toate!"

Creşterea numărului animalelor moarte

După ce peste 16.000 de porci bolnavi au fost aruncaţi luna trecută în râul Huangpu, în amonte de Shanghai, mass-media chineze au început raportarea cu privire la numărul mare de animale diferite care au murit în alte zone.

La 25 martie, aproximativ 1.000 de raţe moarte au fost găsite plutind în râul Nanhe, în sud-vestul provinciei Sichuan.

Patru zile mai târziu, aproximativ 600 de kilograme de peşte mort au fost recuperate din râul Sijingtang, în judeţul Songjiang din Shanghai, potrivit Oriental Morning Post.

Tone de peşti morţi au fost, de asemenea, scoase din Lacul Cihu, în provincia Hubei, la 9 aprilie, a raportat agenţia de presă a statului Xinhua. A doua zi, un număr mare de pui morţi şi raţe au fost găsite în râul Xinjiang, din provincia Jiangxi, potrivit Serviciului de Ştiri al Chinei.

Cotidianul Dahe a raportat că peste 1.000 de pui au murit în trei zile, din 7 aprilie, la o fermă din provincia Henan.

În unele cazuri, autorităţile locale au susţinut că animalele au murit din cauze necunoscute, dând vina pe vremea rece pentru cea mai mare parte din decese. Cu toate acestea, Lin a explicat că acest lucru nu poate fi adevărat. "Industria de păsări din China se întinde pe mai multe decenii", a precizat acesta. "Crescătorii de păsări cu siguranţă nu şi-ar fi lăsat păsările să moară aşa".

Lin a declarat, de asemenea, că porcii aruncaţi în regiunea Deltei Yangtze trebuie să fi murit în masă din cauza unei boli infecţioase, pentru că de obicei o epidemie rămâne latentă ceva timp înainte de a izbucni.

Cea mai mare parte dintre primele cazuri umane de infecţie cu virusul H7N9 confirmate s-au înregistrat în aval de judeţul Jiaxing, unde au apărut porcii morţi. În prezent, 31 de cazuri umane au fost raportate în Shanghai, 20 în provincia Jiangsu, 21 în provincia Zhejiang şi 3 în provincia Anhui.

Numărul raportat de infecţii la păsări continuă să fie scăzut. La 10 aprilie, Ministerul Agriculturii a declarat că, din 3.175 probe prelevate de la pieţele şi fermele de păsări vii din diferite zone, doar 34 au fost testate pozitiv pentru H7N9, printre care 21 de pui, 3 porumbei, 3 raţe şi 7 din mediul înconjurător.

Până în prezent, autorităţile chineze susţin că 16 oameni au murit dintr-un total de 79 de cazuri. Organizaţia Mondială a Sănătăţii a remarcat, la 17 aprilie, că mai multe persoane infectate nu au avut contact cu păsări.

Lin a declarat: "gripa aviară la păsări a contaminat mediul, transformând aerul într-un rezervor pentru virus şi acesta este modul în care H7N9 a început infectarea oamenilor din Shanghai".