UDPATE. Un tribunal turc a acuzat trei reporteri de la Vice News că ar avea legături cu terorismul

Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan.
Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan. (Captură Foto)

UPDATE. Cei doi jurnalişti de la Vice News au fost eliberaţi din închisoare, dar translatorul lor va rămâne în detenţie până la finalizarea anchetei, a anunţat joi un oficial turc, potrivit Associated Press.

* * *

Luni, un tribunal turc a acuzat oficial trei angajaţi de la Vice News de legături cu o organizaţie teroristă, a declarat ziarul, la câteva zile după ce aceştia au fost arestaţi în timp ce raportau despre evenimentele din sud-estul majoritar kurd al ţării, conform Business Insider.

Surse ale securităţii şi mass media locală i-au identificat pe cei trei ca fiind doi reporteri britanici şi translatorul lor. Este foarte probabil că arestarea lor să intensifice temerile legate de libertatea presei, în condiţiile în care Ankara preia un rol mai mare în coaliţia condusă de SUA împotriva Statului Islamic în Siria şi se luptă cu militanţii kurzi acasă.

Sursele de securitate şi mass media locală au declarat că britanicii Jake Hanrahan, Philip Pendelbury şi translatorul lor au fost reţinuţi în Diyarbakir unde filmau ciocnirile violente dintre forţele de securitate turceşti şi militanţii kurzi.

Partidul interzis al Muncitorilor din Kurdistan (PKK) desfăşoară de 3 decenii o rebeliune pentru a obţine o autonomie mai mare pentru kurzi, şi în cadrul acestui conflict au murit aproximativ 40.000 de oameni. Turcia şi SUA consideră PKK o organizaţie teroristă.

Într-o declaraţie, procurorul-şef din Diyarbakir a susţinut: “Deşi suspecţii nu au fost implicaţi în ierarhia organizaţiei teroriste, totuşi ei au fost arestaţi pentru că au ajutat organizaţia de bună voie”. Procurorul-şef nu a numit PKK în mod direct.

Vice News, care şi-a câştigat un număr mare de susţinători în rândul tinerilor pentru reportajele şi documentarele sale din diverse zone tulburate de pe glob, a refuzat să identifice jurnaliştii sau translatorul.

Surse ale securităţii au declarat pentru Reuters că cei trei au avut un contact apropiat cu PKK. Pe pagina sa de Twitter, Hanrahan a postat fotografii despre care a declarat că au fost făcute într-o zonă din sud-estul ţării care se află sub controlul aripii tinere a PKK.

Procesul fragil de pace dintre Ankara şi PKK, început de preşedintele Recep Tayyip Erdogan în 2012, s-a prăbuşit în ultima lună după ce guvernul turc şi-a reluat campania de lovituri aeriene asupra taberelor PKK din nordul Irakului şi după ce rebelii kurzi au atacat ţinte ale poliţiei şi armatei turceşti.

Criticii sunt îngrijoraţi de faptul că libertatea presei va avea de suferit din cauza acestui conflict. Turcia stagnează în apropierea liniei de jos pe tabelele internaţionale privind libertatea presei. Uniunea Europeană, la care Turcia ar dori să adere, a declarat că hărţuirea presei reprezintă o încălcare a drepturilor omului.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.