Un tablou al pictorului francez Nicolas de Stael s-a vândut la licitaţie cu 4,97 milioane de euro

(THEO HEIMANN / AFP / Getty Images)

Unul din cele mai celebre tablouri ale lui Nicolas de Stael, 'Nu debout' (Nud în picioare), pictat de artistul francez în 1953, a fost adjudecat luni seară cu 4,97 milioane de euro de un colecţionar european, a anunţat casa de licitaţii Artcurial, citată de AFP.

Este al treilea preţ ca valoare cu care se cumpără o lucrare a lui Nicolas de Stael. 'Nu debout' era estimat între 4 şi 5 milioane de euro. Recordul mondial pentru o pictură a artistului francez de origine rusă a fost înregistrat pe 6 decembrie 2011, cu 'Nu couche' (Nud culcat) din 1954, vândut cu 7 milioane de euro. În februarie 2012, la Londra, 'Agrigente', pânză din 1953, a fost adjudecată cu 6,2 milioane de euro.

Tabloul 'Nu debout', pictat în Provenţa (sudul Franţei), a intrat în colecţia Barbara şi Peter Nathan din Zurich acum circa 50 de ani şi a rămas în familie până astăzi. Este una din rarele pânze consacrate nudului, pictate de Nicolas de Stael (născut în 1914). Pânza vândută luni seară la licitaţie constituie prima întâlnire cu Jeanne Mathieu, pe care pictorul a iubit-o cu pasiune până la moarte, în 1955.

Tabloul, de mari dimensiuni, a fost expus la toate marile retrospective mondiale consacrate lui Nicolas de Stael şi a fost solicitată ca împrumut pentru o expoziţie ce îi va fi dedicată artistului în 2014 la Muzeul Picasso din Antibes (sud-estul Franţei).