Un studiu recent confirmă importanţa fibrelor în dieta noastră zilnică

Cele mai importante surse de fibre sunt fasolea, seminţele de in, verdeţurile, fructele, cerealele integrale şi nucile.
Cele mai importante surse de fibre sunt fasolea, seminţele de in, verdeţurile, fructele, cerealele integrale şi nucile. (Cat Rooney / The Epoch Times)

Fibrele alimentare sunt substanţe de balast conţinute în pereţii celulelor plantelor. Acestea practic nu sunt asimilate de organism, dar joacă un rol cheie în digestie şi prevenirea multor boli.

Un nou studiu, publicat în American Journal of Medicine, a sistematizat informaţiile privind starea de sănătate şi modul de alimentare a peste 23.000 de persoane. S-a dovedit că oamenii care consumă o cantitate insuficientă de fibre au un risc mai mare de a dezvolta afecţiuni serioase cum ar fi obezitatea, sindromul metabolic şi boli cardiovasculare.

Potrivit recomandărilor actuale ale specialiştilor, femeile cu vârsta cuprinsă între 19-50 de ani, trebuie să consume, împreună cu alimentele, circa 25 de grame de fibre pe zi, iar bărbaţii din aceeaşi grupă de vârstă - 38 de grame. Cu toate acestea, cercetătorii au constatat că aportul de fibre alimentare la ambele grupuri de participanţi la studiu a fost în medie de circa 16,2 grame, ceea ce este extrem de puţin.

Este cunoscut faptul, că o dietă bogată în fibre reduce colesterolul, reglează nivelul de zahăr din sânge, previne dezvoltarea obezităţii şi a cancerului, reduce riscul apariţiei constipaţiei, colitei şi a hemoroizilor.

Fibrele diminuează semnificativ severitatea inflamaţiei sistemice, precum şi eventuala deteriorare şi mutaţie a celulelor, graţie faptului că reduc timpul de aflare a substanţelor toxice în intestine. În plus, microflora intestinală foloseşte fibrele pentru propria nutriţie. Bacteriile benefice produc acizi graşi cu lanţ scurt, care ne protejează împotriva cancerului. De starea microflorei intestinale depinde nu doar digestia, ci şi întregul nostru sistem imunitar.

Stilul de viaţă al oamenilor moderni poate provoca obezitate, în special în rândul femeilor. Şi în acest caz fibrele alimentare pot fi soluţia la problemă. Şi asta pentru ca produsele alimentare ce conţin cantităţi mari de fibre, trebuie mestecate bine şi un timp mai îndelungat, ceea ce presupune un aport mai mic de calorii. În plus, fibrele pot suprima senzaţia de foame, fac dificilă digestia proteinelor ​​şi grăsimilor, diminuează nivelul de zahăr din sânge, fără a provoca reducerea insulinei.

Care sunt cele mai importante surse de fibre? În special fasolea, seminţele de in, verdeţurile, fructele, cerealele integrale şi nucile. Cel mai bine este să consumăm fructe şi legume crude, pentru că în timpul preparării acestora, circa jumătate din cantitatea de fibre preţioase se pierde.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Societate, cultură