"Un sistem complice la crime" - USR cere sesiune extraordinară şi propune măsuri pentru prevenirea cazurilor tip Caracal

Dan Barna
Dan Barna

Uniunea Salvaţi România propune un pachet de măsuri care "să repare sistemul incompetent şi corupt ce se face complice la torturarea şi uciderea tinerelor din Caracal".

"Ceea ce s-a întâmplat la Caracal este o tragedie revoltătoare. Transmitem condoleanţe şi solidaritate familiilor afectate. Ce s-a întâmplat la Caracal nu a fost un accident, este o crimă odioasă pe care statul român nu a reuşit să o prevină deşi existau toate premisele care ar fi putut salva viaţa Alexandrei. Această tragedie arată că aşa nu mai putem funcţiona. Am crezut că după Colectiv ne-am trezit şi că societatea începe să funcţioneze. Crima de la Caracal arată că aproape nimic nu s-a schimbat şi arată cât de important este să depolitizăm instituţiile publice. De aceea USR propune nişte măsuri de bun simţ pentru că ceea ce s-a întâmplat să nu se mai petreacă. Nu avem nevoie nici de referendum, nici de majorităţi prezidenţiale, avem nevoie doar de un angajament ferm din partea tuturor partidelor şi a tuturor instituţiilor pentru a putea dezbate şi adopta aceste măsuri într-un timp foarte scurt", a declarat preşedintele USR, Dan Barna.

USR cere preşedinţilor Camerei Deputaţilor şi Senatului convocarea unei sesiuni extraordinare a Parlamentului pentru adoptarea de urgenţă a pachetului de măsuri pentru prevenirea tragediilor de genul celor petrecute la Caracal, în condiţiile în care PSD "încearcă să acopere şirul de erori instituţionale grave ce au dus la pierderea cel puţin a unei vieţi ce putea fi salvată".

"Oroarea petrecută la Caracal a lăsat urme adânci, este încă o dovadă că instituţiile statului ne lasă vulnerabili. Parlamentul României trebuie să acţioneze, iar USR are un pachet de măsuri astfel încât în viitorul apropiat să nu se mai întâmple astfel de nenorociri. Vom convoca o sesiune extraordinară. În weekend ne-am mobilizat şi am strâns semnături, trebuie să ne unim de urgenţă pentru a modifica legislaţia. Liderii de grup ai PNL şi PMP sunt de principiu de acord.

Pe de altă parte am văzut declaraţiile domnului Marcel Ciolacu care vrea o comisie de anchetă, este încă o dovadă a faptului că PSD are interese ascunse sau se face că munceşte, până acum nu am primit niciun telefon de la domnul Ciolacu. Am văzut în ultimii 3 ani de numeroase ori că poliţia şi jandarmeria nu funcţionează, în schimb am văzut că Sebastian Ghiţă gestionează contractele acestor instituţii. USR va propune un set de măsuri pentru a evita ca astfel de crime oribile să se mai întâmple", a transmis deputatul Cristina Prună, liderul de grup al deputaţilor USR.

Cazul de la Caracal arată o serie de disfuncţionalităţi, astfel că USR propune o serie de măsuri pentru a evita în viitor cazuri similare.

"Statul român este asemenea unei persoane îmbuibate, corupte, incompetente. Este o entitate care se face complice la cele petrecute la Caracal. Statul este reprezentat de Parlament, de Guvern, CCR, iar afecţiunile sale sunt atât de grave încât trebuie nişte măsuri care să fie susţinute ani de zile de acum încolo. Pentru că în cele petrecute nu este vorba doar despre o demisie sau două. Nu avem aşteptări din partea guvernului. Am zis că una dintre problemele statului este promovarea în funcţii publice doar a persoanelor incompetente şi corupte. USR propune o serie de măsuri iar prima este legată de legea recursului compensatoriu deoarece în urma acestei legi mulţi infractori au fost lăsaţi în libertate", a subliniat deputatul USR Stelian Ion, membru în Comisia juridică, de disciplină şi imunităţi.

Pachetul propus de USR pentru prevenirea cazurilor "Alexandra" cuprinde următoarele măsuri urgente:

- Abrogarea imediată a legii recursului compensatoriu.

- Desfiinţarea Secţiei Speciale şi punerea în acord a legilor Justiţiei cu recomandările Greco, ale Comisiei de la Veneţia, ale Comisiei Europene.

- Îmbunătăţirea sistemului de localizare a apelurilor 112 prin modificarea Legii 160/2008 privind organizarea şi funcţionarea Sistemului naţional unic pentru apeluri de urgenţă (SNUAU), cu abilitarea administratorului SNUAU să asigure informaţia de localizare a terminalului care a efectuat apelul de urgenţă, prin servicii de voce sau date.

- Operaţionalizarea Sistemului Alertă Răpire Copii.

- Asigurarea de tehnică performantă la Direcţia de Operaţiuni Speciale din cadrul Poliţiei Române pentru supraveghere, interceptare, localizare a apelurilor în anchetarea infracţiunilor grave.

- Asigurarea mijloacelor materiale necesare organelor de urmărire penală pentru desfăşurarea anchetelor, la prima rectificare a bugetului pe 2019, prin realocarea celor 235% buget suplimentar acordat Jandarmeriei Române pentru arme şi muniţii.

- Numirea pe funcţiile de conducere să se facă pe criterii meritocratice, pe baza de concurs, încetarea imediată a interimatelor cu care şefii din poliţie sunt ţinuţi sub papuc.

- Îmbunătăţirea calităţii educaţiei, prin reformarea Academiei de Poliţiei cu consultarea unor experţi europeni, şi a pregătirii profesionale continue a poliţiştilor, precum şi evaluarea periodică a acestora de către un corp independent.

- Abrogarea de urgenţă a OUG nr. 51/2019 astfel încât transportul judeţean să reintre în categoria transportului public, iar acesta să fie decontat elevilor inclusiv pe perioada vacanţelor.

- Operaţionalizarea registrului pentru infractorii sexuali şi crearea unor registre speciale, operative, pentru faptele de violenţă, în special domestică (chiar şi cele soldate cu retragerea plângerilor de către victime). Totodată, cei care săvârşesc astfel de fapte să fie supuşi unor terapii şi unor monitorizări.

- Instituirea unor pedepse complementare care să înceteze doar după efectuarea unor şedinţe de terapie şi după o evaluare psihologică.

- Modificarea pedepselor să se bazeze pe efectuarea unor studii criminologice bine documentate, efectuate de un institut autonom.

USR face un apel către cetăţeni şi societatea civilă să menţină presiunea asupra Guvernului României şi a celorlalte instituţii implicate, Poliţia Română, Parchetul General, 112, STS pentru a afla toate disfuncţionalităţile în gestionarea cazului şi rezolvarea acestora.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Interne