Un sarcofag roman de acum 1.700 de ani, folosit drept ghiveci pentru flori

Un expert în antichităţi a descoperit piesa în timp ce vizita Palatul Blenheim

Sarcofag roman de acum 1.700 de ani folosit ca ghiveci pentru flori, Palatul Blenheim, Anglia
Sarcofag roman de acum 1.700 de ani folosit ca ghiveci pentru flori, Palatul Blenheim, Anglia (Blenheim Palace)

Un mare container de marmură, folosit drept ghiveci pentru plante în Blenheim Palace (Anglia) timp de 200 de ani, s-a dovedit a fi un sarcofag roman de acum 1.700 de ani. Sicriul în cauză a fost adus la palatul care se găseşte în Woodstock, comitatul Oxfordshire, Anglia, de al cincilea Duce de Marlborough. Se estimează că valoarea acestei piese este de 300.000 de lire sterline.

Până nu demult sarcofagul se afla în grădinile palatului, dar din momentul în care un expert în antichităţi i-a descoperit originea a fost supus unui proces de restaurare iar acum se află în interiorul reşedinţei.

Expertul în antichităţi, care vizita zona pentru afaceri, a identificat vasul şi a constatat că în realitate era un sarcofag din marmură albă. Sarcofagul a fost folosit timp de 200 de ani drept jardinieră pentru flori.

Obiectul cântăreşte 400 de kilograme, are doi metri lungime şi sculptura reprezintă un Dionysos beat flancat de Hercules şi Ariadna şi două capete de leu.

Lucrările de restaurare au fost supravegheate de Nicholas Banfield, care a asigurat că sarcofagul se afla într-o stare remarcabil de bună având în vedere că a îndurat agresiunile mediului pentru un timp îndelungat.

Palatul Blenheim

Palatul Blenheim (în engleză Blenheim Palace), este o clădire monumentală de tipul unui conac englez, care se găseşte în Woodstock, comitatul Oxfordshire, Anglia. Este singura casă de ţară (sau conac) din Anglia care poartă titlul de palat. Palatul Blenheim, una dintre cele mai mari structuri necitadine din Anglia, a fost construit între 1705 şi circa 1724. În 1987, UNESCO a adoptat palatul ca un obiectiv demn de a fi inclus pe lista patrimoniului mondial al întregii omeniri.

Construcţia sa a fost concepută iniţial a fi un cadou pentru John Churchill, I Duce de Marlborough din partea naţiunii engleze pentru succesul triumfător repurtat de John Churchill împotriva francezilor şi germanilor în Bătălia de la Blenheim. Din păcate, foarte curând, construirea palatului a devenit un subiect de luptă politică, care a condus la exilul Ducelui de Marlborough, căderea de la putere a ducesei sale şi provocarea de daune ireparabile reputaţiei arhitectului palatului, Sir John Vanbrugh.

Palatul este binecunoscut şi ca fiind locul de naştere, respectiv locul copilăriei lui Winston Churchill, prim ministru al Regatului Unit.

Mai multe informaţii: BBC

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Societate, cultură