Un român vrea să îl stoarcă de bani pe fondatorul Facebook? Sau Zuckerberg l-a înşelat pe român?

Fondatorul Facebook, Mark Zuckerberg
Fondatorul Facebook, Mark Zuckerberg (Justin Sullivan / Getty Images)

Mark Zuckerberg are probleme cu un dezvoltator imobiliar român pe nume Mircea Voskerician. Motivul? Românul l-a dat în judecată pe fondatorul Facebook acuzându-l că nu şi-a ţinut promisiunea făcută atunci când i-a vândut, la "discount", o proprietate aflată în spatele casei acestuia.

Totul a început în noiembrie 2012, când Mircea Voskerician, care încheiase un contract de vânzare-cumpărare pentru o proprietate aflată în spatele casei lui Zuckerberg din Palo Alto, California, i-a trimis o scrisoare miliardarului anunţându-l că intenţionează să construiască acolo o vilă imensă, de aproximativ 3.000 de metri pătraţi, care va avea "vedere directă în curtea şi dormitorul său principal", potrivit Daily Mail.

Românul i-a transmis că, dacă intenţionează să locuiască acolo pe termen lung, are o singură şansă de a-şi păstra intimitatea. Considerându-se un "bun vecin", el i-a propus să-i vândă o bucată din proprietate la un preţ bun, însă două săptămâni mai târziu, cei doi au ajuns la un cu totul alt acord.

Pentru 1,7 milioane de dolari, Voskerician a decis să renunţe la drepturile sale contractuale în favoarea lui Zuckerberg care, ulterior, a cumpărat întreaga proprietate pentru 4,8 milioane de dolari. Zuckerberg a cumpărat în continuare alte trei proprietăţi din jurul casei sale - care este situată la mai puţin de 10 minute cu maşina de sediul Facebook din Menlo Park - pentru a-şi garanta definitiv intimitatea plătind alţi 34 de milioane de dolari.

Mircea Voskerician susţine că avea o altă ofertă mai bună, însă a decis să îi facă acest "discount semnificativ" lui Zuckerberg pentru că patronul Facebook i-ar fi promis că-i face intrarea în elita din Silicon Valley, astfel că l-a convins să renunţe la drepturile asupra proprietăţii din Hamilton Avenue. Deşi românul pretinde că a bătut palma cu Zuckerberg, înţelegerea nu a fost pusă în scris.

"În primul rând mă bucur că am putut să te ajut să-ţi menţii intimitatea prin vânzarea proprietăţii Hamilton. În al doilea rând, am vrut să ne întâlnim şi să dăm mâna pentru tranzacţie şi să discutăm despre oferta ta de a lucra cu tine în viitor. Ai spus că ai construit Facebook prin conexiunile pe care le ai în Silicon Valley. Unul dintre motivele pentru care ţi-am vândut casa, în afară de intimitate, a fost oferta ta de a mă ajută să îmi prezint casele, proiectele de dezvoltare imobiliară, în faţa angajaţilor tăi Facebook şi să consolidez o relaţie cu tine", scria în aprilie 2013 dezvoltatorul român, într-un e-mail adresat lui Zuckerberg.

Un e-mail al asistentei lui Zuckerberg, probă în favoarea românului

Voskerician a cerut, de asemenea, o întâlnire de 30 de minute cu Zuckerberg pentru a discuta un proiect care implică "o viaţă socială sustenabilă bazată pe ştiinţa modernă", folosind un "open source". Se pare însă că echipa lui Zuckerberg nu era deloc interesată de subiect, potrivit Bloomberg.

Cum românul tot insista trimiţând e-mailuri echipei lui Zuckerberg, în noiembrie 2013, angajaţii Facebook au început să-şi facă griji că acesta ar putea cauza probleme "fie dintr-un punct de vedere de securitate, sau de PR".

Într-un e-mail adresat responsabilului cu securitatea companiei, precum şi altor colegi cu putere de decizie, asistenta lui Zuckerberg, Andrea Besmehn, susţine că miliardarul "îşi aminteşte spunând că îî va da un mic ajutor tipului ăsta."

"Am avut o discuţie rapidă cu Mark pe această temă - şi a spus că îşi aminteşte spunând că îi va da un mic ajutor acestui tip. Există vreo modalitate ca, atunci când vorbim cu el, să găsim o cale ca noi (nu neapărat Mark) să-l ajutăm cu ceva mic? De asemenea... va trebui să gestionăm acest lucru cu atenţie pentru că nu vreau să dau un deget ca apoi... (să ne ia toată mâna - n.r.)", a scris Andrea Besmehn.

În mai 2014, dezvoltatorul l-a dat în judecată pe Zuckerberg şi, dacă cele două părţi nu vor ajunge la un acord, procesul va ajunge în instanţă, iar, dacă va câştiga, românul va primi proprietatea înapoi. Avocaţii lui Zuckerberg pretind că procesul este o absurditate şi îl acuză pe Mircea Voskerician că încearcă doar să stoarcă bani de la miliardar prin demersurile sale.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.