Un prinţ saudit: "Un bărbat raţional nu va tolera ca femeile să iasă în stradă pentru a protesta"

Un prinţ saudit a declarat astăzi că un bărbat raţional nu ar tolera ca femeile să iasă în stradă pentru a protesta. Comentariile, efectuate de guvernatorul adjunct al provinciei Qassim, Faisal bin Mishal, au avut loc după represiunile împotriva unei greve organizate de femei, care au solicitat lunea trecută demisia ministrului saudit de interne, în oraşul Buraida din Arabia Saudită. Sute de protestatari au fost arestaţi, iar mai mulţi cetăţeni sunt urmăriţi penal pentru că le-au ajutat pe femei.

Înainte ca ele să fie arestate, protestatarele au înregistrat declaraţii privind ceea ce ele au numit "crimele Ministerului de Interne", oferind informaţii despre ce li s-a întâmplat într-un protest precedent.

În dimineaţa următoare arestării protestatarelor, pe 28 februarie, peste 160 de bărbaţi, 15 femei şi şase copii - dintre care majoritatea erau rude ale femeilor - au protestat în faţa Biroului de Investigaţii şi Procuraturii din Buraida. Atunci când nu s-a întâmplat nimic, au decis să doarmă acolo. Un clip video neobişnuit a prezentat protestatarii scandând în timpul nopţii în afara Biroului: "Prizonieri nu vă faceţi griji. Demnitatea voastră este a noastră, sângele vostru e al nostru".

În dimineaţa următoare – vineri, 1 martie – toţi protestatarii au fost înconjuraţi şi arestaţi. Amnesty Internaţional a raportat că cel puţin 176 de bărbaţi şi femei au fost arestaţi în primele ore ale dimineţii, după organizarea unui protest paşnic în faţa Biroului de Investigaţii şi Procuraturii din Buraida, la nord de capitala Riad, în provincia Qassim.

În dimineaţa zilei de 3 martie, guvernatorul adjunct al Qassim, Faisal bin Mishal, s-a întâlnit cu zeci de clerici şi personalităţi din oraş pentru a discuta despre evenimentele recente. Marya Al-Fahad, fiica unuia dintre cei care au participat la reuniune, a scris pe Twitter:

الأميرلا يرضى عاقل أن تخرج للشارع امرأة والديالعاقل لا يدفع المرأة للخروج للشارع لذا ننهي القضية من جذورها. # اعتصام بريدة

@ _muora: Prinţul: "Un bărbat raţional nu va tolera ca femeile să iasă în stradă pentru a protesta." Tatăl meu: "Un bărbat raţional nu ar obliga femeile să iasă în stradă. Ar rezolva ceea ce cauzează problema."

În plus, un cetăţean care a adus pe 26 februarie pături pentru femeile care protestau a fost alungat şi interogat de poliţia secretă. Înainte ca să fie arestat, el a încărcat un videoclip în care explica tot ce se întâmplă cu el [în arabă]:

El încă este în arest, conform afirmaţiilor lui Abdullah al-Saidi, un membru al Asociaţiei Arabe pentru Drepturi Civile şi Politice:

هارون العقيل اعتقل لتقديمه بطانيات للمعتصمات واليوم سيحال للمحاكمة مع رفض طلبه توكيل محامي

@ Abdulllah1406: Haroon Al-Aqeel a fost arestat pentru că a oferit pături protestatarelor şi va fi adus azi în faţa unei instanţe. Lui i-a fost refuzat dreptul la un avocat.

El a comentat:

سنناضل للحصول على نسخة من صك الحكم الذي سيصدر على هارون العقيل ليوضع في متحف وتنظر إليه الأجيال القادمة

@ Abdulllah1406: Vom face tot posibilul să obţinem o copie a verdictului ce va fi emis împotriva lui Harron al-Aqeel, pentru a-l pune într-un muzeu, ca să-l vadă generaţiile viitoare.

Publicat iniţial pe Global Voices.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe