Un plan de 19,5 miliarde de dolari pentru a proteja New Yorkul de uragane

Fostul primar al oraşului New York, Michael Bloomberg.
Fostul primar al oraşului New York, Michael Bloomberg. (Andrew Burton / Getty Images)

Primarul New Yorkului, Michael Bloomberg, a expus la începutul săptămânii un ambiţios plan de 19,5 miliarde de dolari, pentru a face oraşul mai rezistent în faţa uraganelor tip Sandy. Proiectul prevede construcţia unui complex urbanistic Seaport City, diguri şi sisteme de protecţie cu dune. Cu amintirea tristă a uraganului Sandy şi prognoze care arată că în 2050 oraşul va fi mai vulnerabil la inundaţii din cauza creşterii nivelului mării, Bloomberg a prezentat un raport de 400 de pagini, intitulat 'Un New York mai puternic şi mai rezistent', informează vineri ziarul La Razon.

'Putem transforma provocările în oportunităţi. Avem un plan, ştim ce trebuie făcut şi la ce să ne aşteptăm', a spus primarul la conferinţa de presă în care a prezentat planul. Uraganul Sandy a lovit coastele statelor New York şi New Jersey la 29 octombrie anul trecut iar în oraşul zgârie norilor a provocat moartea a 48 de persoane şi inundaţii grave în infrastructurile transporturilor, energiei şi telecomunicaţiilor.

Cu trei râuri care înconjoară Manhattanul (Hudson, East River şi Harlem) şi oceanul Atlantic care scaldă multe coaste ale New Yorkului, 'la jumătatea secolului, un sfert din suprafaţa sa ar putea deveni o zonă de risc de inundaţii', a spus Bloomberg, care a precizat că a demara abia atunci proiectul ar costa 90 de miliarde de dolari. Primarul a reamintit că doar costul pagubelor provocate de Sandy s-a ridicat la 19 miliarde de dolari şi că o zi fără curent costă oraşul 8 miliarde de dolari. Mai sunt 203 de zile până la alegerile municipale, la care Bloomberg nu îşi poate reînnoi mandatul, prin urmare el a decis să prezinte calendarul pe termen lung. 'Am decis să nu-i pasăm responsabilitatea viitorul primar', a spus el.

Unul din proiectele vedetă ale oraşului este Seaport City, un nou cartier la înălţime care ar proteja zona de sud-est a Manhattanului (Lower East Side) de viitoare catastrofe naturale şi care s-ar situa la sud de podul Brooklyn. 'Ne gândim la aceste construcţii ca la o fortificaţie. Ar putea fi şi naşterea unui nou cartier vibrant. Acesta este New-Yorkul', a lansat el. Primarul a recunoscut că 'unele măsuri s-ar putea să fie controversate, altele ar obstrucţiona vederea, dar natura nu poate fi oprită, iar noi vrem să salvăm oamenii', a explicat Bloomberg. El a comparat complexul Seaport City cu construcţia în anii 70 a cartierului Battery Park, în sudul Manhattanului, construit pentru a frâna inundaţiile şi care a costat la fel de mult.

El a subliniat că vrea să protejeze zona, nu doar cu diguri şi stabilopozi, ci şi cu elemente naturale, precum o barieră de vegetaţie pe care vrea să o plaseze în Coney Island, sau un sistem dublu de dune pentru plajele din peninsula Rockaway. 'Pe viitor ar putea veni uragane mai violente decât Sandy', a spus el, amintind că odată cu schimbarea climatică şi creşterea nivelului mării, chiar şi o furtună de mică putere ar putea provoca pagube importante.

Bloomberg a cerut populaţiei să-şi asigure casele împotriva inundaţiilor şi să ridice noile construcţii pe piloane, subliniind că 95 la sută din locuinţele grav afectate de Sandy erau construite înainte de 1950. Primarul a vorbit şi despre întărirea conductelor de gaz şi a reţelei electrică, obligând companiile de telefonie să-şi întărească infrastructura pentru ca o nouă furtună să nu priveze populaţia de comunicaţii, cum s-a întâmplat în octombrie. 'Va fi mult de lucru, dar nu este imposibil. Putem face multe chiar şi în şase luni' (până la alegeri n.rd.), a conchis el.