Un pescar din Noua Zeelandă prinde un lucru nemaivăzut

Un salp prins apele din vecinătatea Noii Zeelande.
Un salp prins apele din vecinătatea Noii Zeelande. (captură youtube.com)

Atunci când Stewart Fraser a observat peştele transparent ce plutea prin Oceanul Pacific, la aproximativ 100 de km de Peninsula Karkari din Noua Zeelandă, nici măcar nu ştia dacă să-l aducă în barca sa sau nu, notează UK Mail Online.

”Încă mă mai gândeam dacă să-l trag în barcă însă curiozitatea a câştigat şi m-am decis să-l văd mai de aproape. Era chiar extraordinar şi nu mai văzusem nimic asemănător până atunci”, a precizat Fraser.

Dennis Gordon, un om de ştiinţă din cadrul Agenţiei de cercetare a apelor şi a atmosferei din Noua Zeelandă, le-a transmis celor de la New Zeeland Herald că peştele prin care poţi vedea este un salp, şi nu e chiar aşa de rar.

Chiar dacă Fraser a prins un salp singuratic, oamenii de ştiinţă spun că aceştia se găsesc de obicei legaţi într-un lanţ ce poate ajunge şi de 10 metri lungime. Unele specimene se pot reproduce atât de rapid încât îşi pot dubla populaţia într-o singură zi, a adăugat Gordon.

Însă bineînţeles, aceştia sunt greu de depistat, ceea ce îi protejează de celelalte creaturi, care chiar le-ar transforma într-un prânz, a adăugat Paul Cox, directorul Acvariului Naţional.

”Sunt obişnuit cu animalele fără apărare ce ocupă apele deschise – acalefele de exemplu - sunt translucide ceea ce le oferă o protecţie împotriva prădătorilor. Să se poată vedea prin tine este un camuflaj destul de bun în apă”, a declarat Cox.

Salpii se hrănesc înghiţind apă prin filtrele interne şi sunt la rândul lor o specie de prădători, importanţi pentru lanţul trofic, dar nu genul de care oamenii ar trebui să se teamă.

”Ei pot mânca cel mai mic plancton şi chiar bacteriile, aşa că pot trăi în zonele din ocean în care nimic altceva n-ar putea supravieţui. Acest lucru este important deoarece constituie un element intermediar din lanţul trofic”, a adaugat Gordon.

Cum este la atingere un prădător transparent ce se hrăneşte printr-un filtru şi se reproduce rapid? ”Solzos şi destul de ferm, aproape ca un ascafel”, a spus Fraser pentru UK Mail.