Un număr semnificativ de mare de arme sofisticate intră în Siria şi Liban

Rebel libian
Rebel libian (MARWAN NAAMANI / AFP / Getty Images)

Arme avansate, multe dintre ele fiind furnizate de Iran, pătrund în Siria şi Liban, a declarat duminică o sursă din condicerea Marinei israeliene, conform unui articol din Jerusalem Post.

Marina israeliană cheltuie o mare parte din timpul său operaţional pe controlarea sau oprirea traficului de arme avansate, conform sursei, care a adăugat: “Astfel de arme prezintă o provocare pentru toate forţele maritime vestice din zonă.”

El a declarat frontul nordic a devenit unit şi că Libanul şi Siria nu mai pot fi văzute ca entităţi separate.

“Ceea ce se întâmplă în Siria, se întâmplă în Liban [în termeni ai disponibilităţii armelor] şi invers. Voi merge puţin mai departe şi voi spune că tot ceea ce se întâmplă în Iran se poate întâmpla şi în Siria, care apoi se poate întâmpla în Liban”, a mai declarat sursa. “În caz de război cu Hezbollah în Liban, nu sunt sigur că Siria va rămâne pe margine. Hezbollah ajută regimul lui Assad şi ajutorul este mutual.”

Descriind cantitatea şi calitatea rachetelor sol-mare aflate în posesia Hezbollah ca fiind “fără precedent”, sursa a declarat că există zeci de astfel de arme în posesia grupului, acoperind aproximativ 10 tipuri diferite de astfel de rachete.

“Tipurile de focoase nucleare şi razele lor de acţiune sunt numeroase”, a declarat sursa. “Ne aflăm într-o situaţie complet diferită. Sectorul s-a schimbat”. Sursa mai susţine că există posibilitatea ca Hezbollah să aibă în posesie racheta ghidată antinavă Yakhont.

Având o rază de acţiune de 300 km, sursa a avertizat că racheta Yakhont poate fi folosită pentru a ataca ţinte pe uscat situate adânc în interiorul ţării. “Ei pot lansa racheta asupra sediului militar din Tel Aviv,” conform sursei, care a adăugat că Marina israeliană se poate apăra împotriva acestei rachete.

Iranul continuă să îşi dezvolte propriile arme, copiind armele altor state şi apoi livrându-le ilegal aliaţilor săi din Siria şi Liban, a menţionat sursa.

Între timp, organizaţiile semioficiale de stat se dezvoltă în Siria iar grupurile jihadiste sunt mult mai probabile acum să încerce să organizeze un atac terorist desfăşurat pe mare, folosind de exemplu o navă încărcată cu explozibili.

În viziunea Hezbollah, arena maritimă devine un element central, a continuat sursa, iar şeful organizaţiei teroriste, Hassan Nasrallah, mai degrabă ar plănui o mişcare ofensivă împotriva Israelului decât să desfăşoare un război lung de uzură.

De asemenea, Marina israeliană se pregăteşte să primească 4 nave echipate cu rachete pentru a securiza patru platforme marine de foraj pentru gaze în Zona Economică Exclusivă a Israelului din Mediteraneană, o zonă de două ori şi jumătate mai mare decât Israelul.

Platformele gazifere sunt ţinte atractive pentru Hezbollah, a declarat sursa, adăugând că marina israeliană a luat măsuri pentru a crea un sistem de apărare în jurul lor, incluzând scuturi antirachetă instalate pe nave şi scuturi subacvatice.

De altfel, submarinele israeliene au desfăşurat zeci de operaţiuni sub acoperire lângă coastele inamice în 2014, accentuând abilitatea submarinelor de a colecta informaţii şi de a rămâne în adâncuri pentru perioade lungi de timp şi la mare distanţă de malurile israeliene, susţine Jerusalem Post.

INS Tanin, cel de-al patrulea submarin din clasa Dolphin care s-a alăturat flotei maritime israeliene, a fost dotat cu sisteme de arme şi comunicaţii de către companiile de apărare din Israel după ce a sosit din Germania în septembrie 2014, a declarat cea de-a doua sursă.

În plus, Tel Aviv-ul a comandat din Germania alte trei submarine din clasa Dolphin, pe lângă submarinul INS Rahav a cărui livrare este estimată în următoarele luni.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, dând un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe