Un nou scandal la CNA. Presa liberă pusă „în lanţuri” de opt membri CNA

Laura Georgescu
Laura Georgescu (Captură Youtube)

Marţi, CNA a decis să menţină amenda de 70.000 de lei pentru B1 TV. Discuţiile din cazul Antena 3, care au început la scurt timp după votul pentru postul B1, au fost întrerupte în momentul în care şapte membri dintre cei opt acuzaţi de Narcisa Iorga, Valentin Jucan şi Florin Gabrea că formează o "majoritate politică" în CNA, au părăsit sala după ce Valentin Jucan a acuzat că opt membri pun în lanţuri presa liberă, scrie Hotnews.ro

CNA a decis la 6 februarie să amendeze cu 70.000 de lei postul B1 TV pentru mai multe emisiuni din noiembrie şi decembrie 2013, însă motivul principal a fost o ediţie a emisiunii "Sub semnul întrebării" din 12 decembrie 2013, a lui Robert Turcescu, în care invitaţii acestuia, au analizat "lovitura de stat" din Parlament, din decembrie, care a intrat în istorie cu denumirea de „Marţea Neagră”. Cea care a propus amenda a fost chiar preşedintele CNA Laura Georgescu, iar motivul invocat a fost că se încalcă prevederile din Codul audiovizual conform cărora moderatorul este obligat să asigure imparţialitatea şi echilibrul opiniilor şi să solicite invitaţilor să aducă dovezi pentru a-şi susţine afirmaţiile.

În cadrul aceleiaşi şedinţe din 6 februarie, postul Antena 3 a fost sancţionat cu o amendă de 50.000 de lei pentru emisiunea "Sinteza zilei", din ianuarie, în care au fost batjocoriţi mai mulţi jurnalişti cunoscuţi.

Numeroase ONG-uri au luat poziţie susţinând că postul B1 a fost sancţionat pentru "delict de opinie".

„Condamnăm în termeni categorici decizia CNA de a amenda cu 70.000 RON postul B1TV pentru “delicte de opinie” contrare clasei politice corupte şi considerăm această decizie o încercare de reducere la tăcere a jurnaliştilor români cu opinii diferite de cele ale puterii”, a transmis Asociaţia Jurnaliştilor Români din SUA şi Canada.

Pe de altă parte, preşedintele Traian Băsescu, prezent la emisiunea "Sub semnul întrebării" a lui Robert Turcescu, a criticat CNA şi mai ales pe Laura Georgescu, pe care a acuzat-o că susţine trustul condus de „turnătorul” Voiculescu.

Cazul sancţiunilor date în şedinţa din 6 februarie a fost readus din nou în discuţie în consiliu la propunerea a trei membri, respectiv Narcisa Iorga, Valentin Jucan şi Florin Gabrea, care consideră că se impune rediscutarea lor pe motiv ca au fost încălcate articolele din codul etic al CNA referitoare la criteriul neutralităţii politice, cel al imparţialităţii şi cel al nediscriminării în deciziile forului audiovizual.

„Trei membri CNA, printre care mă număr şi eu, insistăm să fie reanalizate aceste decizii prin care B1 a fost amendat cu 70.000 de lei pentru exprimarea câtorva opinii referitoare la clasa politică, iar Antena 3 a fost amendat cu 50.000 de lei pentru trei ore de atacuri la persoana unor jurnalişti, magistraţi ş.a. Considerăm că păstrarea acestor sancţiuni, la acest raport între cele două posturi, reprezintă un precedent extrem de periculos pentru libertatea de expresie, pe de-o parte, dar şi pentru autoritatea publică reprezentată de CNA, care trebuie să fie una justă”, a declarat Narcisa Iorga, potrivit Hotnews.ro

„Solicitarea noastră de rediscutare împreună a celor două sancţiuni aplicate posturilor B1 şi Antena 3 [ţine de faptul că] sancţiunile sunt disproporţionate în raport cu abaterile înregistrate de monitorizare. Dacă în cazul B1 s-a discutat despre opinia lui Robert Turcescu despre ce s-a întâmplat în marţea neagră şi acea frază rostită de Mihail Neamţu care într-adevăr are conţinut indecent, în cazul Antena 3 a fost o emisiune întreagă în care s-au făcut atacuri josnice la mai multe persoane publice. (...) Din punctul nostru de vedere, B1 este discriminat din cauza unei opinii care nu convine acestui Consiliu”, a adăugat aceasta.

Marţi CNA a decis, prin majoritate de voturi, să menţină amenda pentru B1 TV, în timp ce discuţiile privind cazul Antena 3 au fost întrerupte în momentul în care şapte membri, dintre cei opt cei acuzaţi că formează o "majoritate politică" în CNA, au plecat din sala de Consiliu după ce Valentin Jucan a pus un semn pe birou în care îi acuza că pun în lanţuri presa liberă.

Prima parte a şedinţei Consiliului a debutat cu discuţii care au vizat cazul B1, însă s-a ajuns la subiecte precum "împărţirea politică" din Consiliu, partizanat politic, decizii motivate politic, "ipocrizie" la vot. Narcisa Iorga a propus ca B1 să primească o somaţie, sancţiune respinsă de ceilalţi şapte membri CNA (de la şedinţă a lipsit Viorel Vasile Buda).

După această decizie, Valentin Jucan a pus pe masă un semn care sugera că presa liberă "a fost pusă în lanţuri" de opt membri CNA. Cei şapte membri prezenţi care erau vizaţi de acuzaţie au părăsit sala, iar Laura Georgescu a suspendat şedinţa.

„Această drămuire la nivelul unei sancţiuni date într-o zi nu cred că e rezonabilă. Dacă ne uităm la o perioadă mai lungă de timp, cred că este un echilibru în ceea ce facem. Cred că suntem supuşi la presiuni inacceptabile, presiuni politice şi (...) cred că ar trebui să le semnalăm şi noi”, a declarat unul din membrii CNA, Christian Mititelu.

Şeful statului, declara recent la emisiunea lui Turcescu: „Ţineţi cont că acolo sunt oameni care au lucrat şi la BBC, la Europa Liberă şi la Vocea Americii, este foarte greu de explicat cum mizeria pe care o face trustul turnătorului Voiculescu este susţinută exact de aceşti oameni prin protejarea trustului Intact. Eu mă uit ce au făcut cu mine şi cu CNA. Ştiţi care e tactica? În momentul în care se supune la vot, ies doi, ori unul fost lucrător la BBC, ori unu de la Europa Liberă, ori unu de la Vocea Americii, pe unde au mai lucrat ei, sau de la PRO Tv, ies doi şi se comunică la Cotroceni că nu au avut cvorum. Câtă lipsă de... doamna aceea preşedinta, doamna Georgescu...vai de ea”.

Amintim că recent, doi membri ai CNA, Narcisa Iorga şi Valentin Jucan, au cerut demisia preşedintelui CNA, Laura Georgescu, pe motiv că aceasta "transformă CNA în Consiliul Naţional al Antenelor". Într-o scrisoare deschisă cei doi membri CNA susţin că Laura Georgescu a adus "prejudicii majore de credibilitate autorităţii pe care o conduce de un an încoace" şi îi cer demisia.

"CNA aplică sancţiuni, fără nicio remuşcare" iar amenda de 70.000 dată postului B1 TV ar putea fi urmată şi de alte pedepse dezechilibrate, a mai atras atenţia Narcisa Iorga, dezvăluind că "abuzul comis de CNA prin sancţionarea atât de drastică a B1 TV pentru opiniile exprimate de Robert Turcescu va fi analizat de o instanţă judecătorească", a declarat Narcisa Iorga pentru Evenimentul Zilei, adăugând că este an electoral şi presiunile politice asupra CNA sunt uriaşe.