Un nou cadou pentru incompatibili. De la Iordache. ANI trage semnalul de alarmă

Cunoscutul autor al OUG 13 a iniţiat un nou proiect de act normativ care va duce la diminuarea sau chiar eliminarea sancţiunilor care decurg din încălcarea regimului conflictelor de interese şi al incompatibilităţilor. Proiectul este contrar unor decizii CCR şi recomandărilor din MCV, avertizează ANI.
Florin Iordache
Florin Iordache (Mihut Savu / Epoch Times)

Agenţia Naţională de Integritate critică dur proiectul de modificare a legii privind integritatea, iniţiat de Florin Iordache. Potrivit ANI, proiectul, cu amendamentele admise în Comisia juridică, de disciplină şi imunităţi a Camerei Deputaţilor, va avea ca efect diminuarea până la eliminare a sancţiunilor care decurg din încălcarea regimului conflictelor de interese şi al incompatibilităţilor, astfel:

"Amendamentul adoptat în Comisia juridică, de disciplină şi imunităţi a Camerei Deputaţilor prevede faptul că destituirea din funcţie a persoanelor faţă de care s-a constatat un incident de integritate (incompatibilitate sau conflict de interese) să poată fi realizată numai din funcţia ori demnitatea publică în care a existat conflictul de interese sau starea de incompatibilitate (art. 25, alin. 2 din Legea nr. 176/2010).

Astfel, soluţia preconizată de această modificare legislativă va avea ca efect diminuarea până la eliminare a sancţiunilor care decurg din încălcarea regimului conflictelor de interese şi al incompatibilităţilor, astfel:

- Funcţionarul sau demnitarul va putea ocupa aceeaşi funcţie care a generat incompatibilitatea ori conflictul de interese, precum şi orice altă funcţie, acest lucru fiind posibil prin încetarea interdicţiilor, fiind încălcat astfel principiul neretroactivităţii deciziilor Curţii Constituţionale şi a legii civile;

- Se instituie posibilitatea de rotire în funcţiile publice a persoanelor care au încălcat regimul juridic al incompatibilităţilor sau al conflictului de interese, contrar dispoziţiilor Deciziei Curţii Constituţionale nr. 418/2014", se arată în comunicatul ANI.

ANI dă şi exemple concrete de situaţii juridice ce vor putea lua naştere în urma modificarea art. 25, alin. (2) din Legea nr. 176/2010

Tabel
 
Tabel   (Epoch Times)

"Având în vedere considerentele de mai sus, Agenţia Naţională de Integritate nu susţine adoptarea propunerii legislative pentru modificarea Legii nr. 176/2010, aceasta fiind contrară Deciziei Curţii Constituţionale nr. 418/2014 şi Deciziei Curţii Constituţionale nr. 81/2013, precum şi recomandărilor adresate de Comisia Europeană prin rapoartele Mecanismului de Cooperare şi Verificare", concluzionează ANI.