Un nou bust al lui Lenin a fost demontat în oraşul Sumy, Ucraina

Statuie a lui Lenin, "antihristul", fondatorul Uniunii Sovietice. Lenin este cel care a implementat comunismul şi teroarea ca instrument de stat, cauzând moartea a 100 de milioane de persoane în condiţii deosebit de dure. Muzeul de Istorie Europeană de la Bruxelles.
Statuie a lui Lenin, "antihristul", fondatorul Uniunii Sovietice. Lenin este cel care a implementat comunismul şi teroarea ca instrument de stat, cauzând moartea a 100 de milioane de persoane în condiţii deosebit de dure. Muzeul de Istorie Europeană de la Bruxelles. (HERWIG VERGULT / AFP / Getty Images)

Recent, în Sumy, Ucraina, a mai fost demontat un bust al lui Lenin, care era amplasat în apropierea Casei de Cultură a oraşului, relatează ”Ukrinform”.

Monumentul urmează să fie transferat organizaţiei locale a Partidului Comunist al Ucrainei, cu condiţia ca acesta să ofere în schimb 16 milioane de hrivne (circa 1,8 milioane dolari SUA) în scopul îmbunătăţirii şi dezvoltării infrastructurii oraşului şi să nu instaleze monumentul pe teritoriul localităţii.

Următorul monument ce urmează să fie demontat este statuia de bronz a fostului lider bolşevic situat într-un segment locativ al oraşului Sumy, pe nume Durovschine. În acest caz, autorităţile nu intenţionează să-l păstreze, ci să-l retopească şi din metalul obţinut să construiască un monument în onoarea fondatorului oraşului Sumy, Gerasim Kondratyev.

Decizia de demontare a monumentelor lui Lenin a fost adoptată încă din 27 mai 2013, la şedinţa consiliului orăşenesc. Formaţiunea comunistă a încercat să atace problema în instanţa de judecată şi să creeze impedimente acestui proces, dar fără succes.