Un neurochirurg merge 9 kilometri prin zăpadă pentru a salva o viaţă

(photos.com)

Ninsoarea, un blocaj în trafic şi 9 kilometri parcurşi prin zăpadă nu l-au oprit pe doctorul neurochirurg Zenko Hrynkiw să salveze viaţa unui pacient aflat în stare critică, notează Fox News.

În dimineaţa zilei de joi, doctorul îşi începea tura obişnuită la Centrul Medical din Brookwood, Alabama, atunci când a fost chemat, de urgenţă, la Centrul Medical Trinity, aflat la peste 9 kilometri distanţă, pentru a efectua o operaţie pe creier.

Pacientul se afla în stare de inconştienţă din cauza unui traumatism cranio-cerebral grav iar şansele sale de supravieţuire erau de numai 10%, conform medicului de urgenţă al Centrului Medical Trinity.

Atunci când a auzit acest lucru, neurochirurgul s-a urcat imediat în maşină şi a pornit spre pacientul său, însă la doar câteva străzi distanţă a constatat că traficul era complet blocat din cauza unei furtuni de zăpadă. În aceste condiţii, doctorul s-a decis să parcurgă restul drumului pe jos.

”Pacientul avea o şansă de deces de 90%. Asistentul de gardă cât şi doctorul din camera de urgenţă m-au sunat în timp ce mergeam spre centrul medical şi mi-au spus că starea pacientului se înrăutăţeşte. Era în stare de inconştienţă. Era aproape gata. Dacă nu ar fi fost operat ar fi murit. Aşa ceva nu se va întâmpla pe tura mea”, a declarat Zenko Hrynkiw.

Steve Davis, asistentul de gardă al Centrului Medical Trinity, a alertat autorităţile cu privire la situaţia doctorului, însă nici acestea nu l-au putut găsi. Din cauza nerecepţionării semnalului, Hrynkiw nu a mai putut fi contactat telefonic timp de mai multe ore şi nimeni nu mai ştia nimic de el.

Când s-a apropiat de locaţia centrului medical, semnalul telefonului a revenit şi doctorul Hrynkiw i-a contactat pe colegii săi din camera de gardă pentru a pregăti sala de operaţie, a relatat asistentul de gardă.

În final, intervenţia pe creier s-a dovedit a fi un succes iar pacientul este bine, explică Hrynkiw.

”Asta vorbeşte enorm despre dedicaţia acestui om. Când l-am văzut, tot ce am putut să-i spun a fost că este un om bun,” a declarat Davis.

Cadrele medicale din partea Centrului Medical Trinity au precizat că drumul parcurs de doctorul neurochirug avea, mai degrabă, o distanţă de 12 kilometri, însă Google Maps a estimat drumul la numai 9,5 kilometri.

Doctorul nu a fost singura persoană care a străbătut atâţia kilometri prin zăpadă. Vremea extremă de joi ar fi făcut 5 victime pe teritoriul întregului stat iar alte câteva mii de persoane au fost blocate în trafic.