Un muzician din Africa de Sud cântă la chitară în timp ce este operat pe creier [video]

Un bărbat sud-african a fost filmat în sala de operaţie cântând la chitară în timp ce neurochirurgii îl operau pe creier.
În timpul operaţiei, Musa Manzini, a cântat la chitară astfel încât chirurgii au reuşit să-l menţină conştient.
În timpul operaţiei, Musa Manzini, a cântat la chitară astfel încât chirurgii au reuşit să-l menţină conştient. (captură video Youtube)

Cântăreţul Musa Manzini a fost supus unei proceduri minuţioase de eliminare a unei tumori de pe suprafaţa creierului. În timpul operaţiei, Musa Manzini a cântat la chitară, iar chirurgii au reuşit să-l menţină conştient.

"Cântatul la chitară ne-a ajutat în sarcina extrem de delicată, deoarece am putut observa cum reacţionează căile neuronale'', a menţionat doctorul neurochirurg Rohen Harrichandparsad.

"Marja de siguranţă în timpul operaţiei a crescut prin faptul că am putut avea feedback în timp real", a declarat sâmbătă, 22 decembrie într-un interviu telefonic cu The Associated Press.

Au existat mai multe cazuri similare când muzicieni au cântat la instrument sau cântau în timpul operaţiilor. În 2014, un cântăreţ de operă a cântat în timpul unei operaţii pe creier în Olanda, iar în 2015, un muzician a interpretat la saxofon în timpul procedurii, în Spania.

Manzini a fost anesteziat doar local în timpul procedurii, pe care doctorii o numesc ''awake craniotomy". Această procedură se efectuează în general prin îndepărtarea tumorilor cerebrale în timp ce pacientul este treaz, pentru a evita lezarea creierului. Este o procedură foarte avansată.

Operaţia a durat şase ore şi a avut loc la Spitalul Central Inkosi Albert Luthuli din Durban, Africa de Sud.

Dr. Enicker, care a condus operaţia, împreună cu Dr. Rohen Harrichandparsad, l-au încurajat pe Manzini să accepte procedura, pentru a-i putea fi monitorizate mişcările degetelor. Acest lucru a permis medicilor să evite deteriorarea zonei creierului care controlează mişcările voluntare, ceea ce ar fi putut duce la probleme de vorbire şi chiar paralizie.

O fotografie şi un clip video realizate de echipa medicală arată că Manzini a avut chitara în sala de operaţie. "Eşti aici, fă-ţi treaba", i-a spus un membru al echipei la începutul intervenţiei".

Dr. Basil Enicker a declarat că 90% din tumoră a fost înlăturată şi că muzicianul se simte foarte bine. "Scopul principal a fost de a ne asigura că facem tot ce putem pentru pacientul nostru", a afirmat Dr. Enicker. Reacţia publicului la aflarea modului în care a avut loc operaţia a fost una pozitivă. "Am fost plăcut surprinşi", a spus acesta.

Muzicianul sud-african le-a mulţumit medicilor pe Facebook şi a adăugat că "cel mai important lucru este să preţuim viaţa".

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO08 INGB 0000 9999 0529 5415 deschis la ING Bank pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Știință