Un mic "gândac" robotizat repară motoarele avioanelor strecurându-se în interiorul lor

Gigantul aeronautic Rolls-Royce a creat mici roboţi mecanici inteligenţi care "se plimbă" prin motoarele aeronavelor în căutarea defectelor şi le repară.
Robot
Robot (Rolls-Royce)

Poate suna ca ceva demn de Star Wars, dar, în acest caz realitatea este pe măsură sau chiar depăşeşte ficţiunea. Rolls-Royce, gigantul motoarelor, dezvoltă în acest moment mici roboţi inteligenţi, în formă de gândac, pentru a-i introduce în motoarele avioanelor şi a repara din interior posibilele defecţiuni ale acestora.

Aceşti roboţi mici, care au o înălţime de 15 milimetri şi cântăresc câteva grame, au fost prezentaţi în cadrul Farnborough Internaţional Airshow , în Anglia.

Pentru a-şi face treaba, aceste maşinuţe sunt dotate de o cameră de scanare 3D ce le permite inginerilor să evalueze din exterior tot ceea ce se întâmplă în interiorul motorului. După ce sunt descoperite posibile erori, se poate echipa un alt mic robot inteligent în formă de gândac cu echipamentul necesar pentru a ajunge la locul defecţiunii şi pentru a corecta problema în cauză, în doar câteva minute.

Progresul este de aşa natură încât inginerul de la Rolls-Royce, James Kell, explică pentru publicaţia americană CNBC, că acest lucru poate însemna o economie gigantică de timp doar în activitatea de inspecţie. "Ei vor putea merge în toate părţile, până la camera de combustie. Să ajungem aici cu metodele convenţionale avem nevoie de cinci ore, dar cu aceşti mici roboţi procesul poate dura doar cinci minute", spune acest specialist. Kell a prezentat publicaţiei CNBC aceste prototipuri (le puteţi vedea aici), deşi ideea este ca produsul finit să fie dotat de o carapace exterioară (similară cu imaginea de mai sus).

În momentul de faţă, pentru a repara orice motor, tehnicienii trebuie să-l demonteze din avion, să-l deschidă şi să analizeze punct cu punct toate posibilele defecţiuni. Această nouă invenţie le-ar permite acestor specialişti să remedieze toate tipurile de mici probleme fără a fi nevoie să demonteze nimic.

Încă nu se cunoaşte când vor fi disponibili aceşti roboţi, dar, conform inginerilor, există deja câteva prototipuri pregătite pentru testări. Unul dintre ele este un „gândac” mic capabil să repare daunele la lamele compresorului unui motor. Acum rămâne doar să fie puşi la treabă.