Un lider al miscarii democratice chineze, Liu Gang, afirma ca sotia lui este spion

Dizidentul chinez Liu Gang (arhiva) in Cambridge,  Massachusets., imediat dupa ce a primit permisul de sedere in SUA. Liu a primit o sentinta de sase ani de puscarie pentru ca a indraznit sa ceara un regim democratic in China, fiind unul dintre participantii la demonstratiile din Piata Tiananmen in 1989
Dizidentul chinez Liu Gang (arhiva) in Cambridge, Massachusets., imediat dupa ce a primit permisul de sedere in SUA. Liu a primit o sentinta de sase ani de puscarie pentru ca a indraznit sa ceara un regim democratic in China, fiind unul dintre participantii la demonstratiile din Piata Tiananmen in 1989 (John Mottern / AFP / Getty Images)

Un fost lider al miscarii studentesti din Tiananmen 1989 si-a acuzat sotia de spionaj pentru Partidul Comunist Chinez intr-o serie de postari pe Twitter si pe blog in timpul weekendului. Sotia lui respinge acuzatiile.

Liu Gang traieste in exil in Statele Unite si este membru al miscarii democratice chineze din strainatate. El a facut cunostinta cu sotia lui acum patru ani, online, iar la prima intalnire fata in fata ea i-a propus sa o ia de nevasta.

Deoarece era tanara, draguta si absolventa a unei scoli de business de top din Statele Unite si manager la o firma importanta, el a fost de acord - mai tarziu el s-a gandit ca faptul ca ea i-a propus este "genul american". Numele ei este Guo Yinghua, dar in messajele Twitter Liu o numeste "ofiterul Guo".

Liu afirma ca misiunea ei era de a spiona miscarea democratica chineza din strainatate si ca el expune cazul pentru a avertiza lumea de "metodele perfide" ale regimului din China continentala. El a raportat-o la FBI. Si afirma ca are un munte de dovezi pentru a-si sustine acuzatiile.

Guo, sotia, afirma ca il va da in judecata pentru defaimare. Ei au o fetita de doi ani si sunt in prezent in decurs de divort.

Dovezile de care vorbeste Liu, care arata trecutul de spion al lui Guo, includ un certificat de absolvire de la o academie militara din China, o serie de tranzactii bancare suspecte si o lista lunga de intamplari care par a fi luate din filmul "The Long Kiss Goodnight".

El afirma ca Guo a recunoscut deja la tribunal ca a absolvit o academie militara din China, ca s-a antrenat ca spion timp de cativa ani, a lucrat in armata chineza cu rangul de capitan si a mintit pe formularul ei de aplicare pentru green-card. The Epoch Times n-a putut sa-i contacteze nici pe Liu nici pe Guo, si nici sa verifice presupusele recunoasteri ale lui Guo in tribunal.

Liu a venit in SUA cu asistenta consulara in 1996, a luat masterul in computer science la Columbia si a inceput sa lucreze pentru Bell Labs, Citibank si alte firme americane.

Intr-un eseu online, copiat pe larg de website-urile de dizidenti, Liu isi prezinta rolul activ in organizarea protestelor impotriva regimului chinez de-a lungul anilor. In 2005, de exemplu, el a ajutat la finantarea "Comitetului Funerar" pentru liderul comunist demis Zhao Ziyang, care a simpatizat cu studentii cu putin timp inainte ca acestia sa fie masacrati in Piata Tiananmen, de catre regimul comunist.

El afirma ca din cauza acestor activitati, PCC "m-a urat pana in maduva oaselor". Oficialii militari de informatii au organizat apoi un complot folosind conceptele de "razboi fara restrictii", o ideologie populara printre strategii Partidului Comunist, care face apel la zdrobirea oponentului folosind orice mijloc necesar, afirma Liu.

El spune ca acesta este motivul pentru care "ofiterul Guo" l-a abordat online in 2007 si nu a pierdut niciun moment ca sa se apropie de el.

Liu afirma de asemenea ca Guo a inceput sa ii restrictioneze finantele si sa interzica sa se alature activitatilor anti-PCC. Ea in schimb nu avea nicio remuscare cheltuind multi bani - banii lui - pe masini, diamante si alte produse de lux. Ea a transferat bani din contul lui personal in alte conturi, afirma Liu.

In eseul sau online, Liu afirma ca in timp ce Guo insista ca a absolvit Universitatea din Shanghai, la o intalnire au dat o data pentru o cunostinta care a salutat-o ca un oficial militar. Guo apoi a tras repede deoparte acea persoana si l-a oprit sa mai continue, acuza Liu. Mai tarziu a descoperit trecutul lui Gao de la mama ei, afirma Liu.

O serie de alte intamplari din ultimii ani ai casniciei lor dovedesc ca Guo este lunetista de top, are cunostinte profunde despre tehnici militare, este experta in condusul defensiv, mentine conturi bancare secrete si cunoaste circuitele electrice ale unei masini (ea a smuls odata ca un expert placa de circuite, a repozitionat cateva comutatoare, apoi a repus-o sub volan, afirma el).

Peste toate acestea, Liu acuza ca unele dintre domnisoarele de onoare invitate de Guo la nunta erau de fapt agenti PCC; el afirma ca unele dintre ele s-au intors deja in China.

Guo a transferat de asemenea sume mari de bani din contul sau bancar, scrie el. "Ea mi-a spus ca datora bani multor studenti. Oricand aveam ceva bani in cont, ea ii transfera in contul ei", afirma el. El o acuza ca a primit 60 000 $ de la armata chineza si ca avea 13 conturi bancare diferite, iar unul dintre ele - pentru care Liu spune ca a reusit sa obtina documente - a fost implicat intr-un transfer in strainatate de 280 000 $ intr-un an.

Liu Gang afirma ca o dezvaluie pe "ofiterul Guo" nu din razbunare personala, ci din cauza ca doreste ca Statele Unite sa inteleaga modul de operare al Partidului Comunist Chinez.

In blogul sau el a scris: "Nu li se poate permite sa fie atat de aroganti in lumea libera."

Xiangyu Ding, Veronica Wong si Quincy Yu au contribuit la cercetarea pentru acest articol.