Un internaut intentează proces statului chinez după un an de muncă forţată

Bo Xilai participând la Congresul Naţional al Poporului din Beijing, 5 martie 2012
Bo Xilai participând la Congresul Naţional al Poporului din Beijing, 5 martie 2012 (Feng Li / Getty Images)

Un internaut chinez din Chongqing, care a fost condamnat la un an de "reeducare prin muncă forţată" fiindcă a făcut o glumă sadică despre Bo Xilai şi Wang Lijun, dă acum statul în judecată. Audierea va avea loc pe 29 iunie.

"După ce a petrecut un an şi o zi în detenţie, Fang Hong a fost imediat eliberat şi a intentat proces administrativ conform legii", a afirmat avocatul său, Si Weijiang într-un interviu pe Canyu.org, un site al dizidenţilor. "Audierea va avea loc la Cea de-a III-a Curte Intermediară din Chongqing."

Fang Hong, un funcţionar de 41 de ani, a scris pe 21 aprilie anul trecut, pe microblogul său Sina Weibo, o glumă usturătoare, de 58 de caractere, despre viceprimarul de atunci Wang Lijun şi superiorul lui, şeful de Partid din Chongqing, Bo Xilai. Autorităţile au pretins că Hong "răspândea zvonuri" şi l-au trimis să facă un an de muncă forţată.

"Fang Hong a devenit cel mai bine plătit scriitor datorită compunerii sale de 58 de cuvinte. A fost deţinut într-un lagăr de muncă timp de un an. Fiecare cuvânt l-a costat 6,3 zile de libertate", au comentat internauţii la aflarea veştii. "De ce îi este atât de frică marii puteri în ascensiune de o glumă? Ce fel de regim politic ar trimite oameni la închisoare pentru o glumă?"

Mărturii online sugerează că perioada de încarcerare a lui Fang Hong în lagărul de muncă i-a deschis ochii în privinţa reeducării prin sistemul de muncă forţată al Chinei, şi odată eliberat, nu va precupeţi niciun efort pentru a-l combate.

Nota Editorului: Când fostul ofiţer de poliţie din Chongqing - Wang Lijun - a fugit pentru a se salva la Consulatul Statelor Unite din Chengdu la 6 februarie, a pus în mişcare un uragan politic care nu s-a domolit. Lupta din spatele scenei arată ce poziţie adoptă oficialii în privinţa persecuţiei Falun Gong. Facţiunea cu mâinile însângerate - oficialii pe care fostul lider PCC Jiang Zemin i-a promovat pentru a pune în aplicare persecuţia - caută să se eschiveze de responsabilitatea crimelor comise şi să continue campania. Alţi oficiali refuză să mai participe la persecuţie. Evenimentele pun o alegere clară în faţa oficialilor şi cetăţenilor chinezi, cât şi oamenilor din întreaga lume: ori să sprijine ori să se opună persecuţiei Falun Gong. Istoria va înregistra alegerea făcută de fiecare om.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe