"Un grup de corupţi dă cu România de pământ" - Situaţia statului de drept, dezbătută în Parlamentul European

foto
foto

Situaţia statului de drept din România este dezbătută din nou, luni seară, în Parlamentul European, la solicitarea grupului PPE, care şi-a argumentat demersul invocând "campania inacceptabilă într-un stat membru UE" dusă de autorităţi împotriva Laurei Codruţa Kovesi, candidatul PE la funcţia de procuror-şef european.

Redăm mai jos o parte dintre poziţiile exprimate de oficialii UE:

Vera Jourova, comisarul european pentru Justiţie

"Comisia a spus foarte clar PE că urmăreşte cu multă atenţie şi preocupare evoluţia statului de drept în România. Am spus repetat că România trebuie să revină pe calea reformelor şi urgent asta înseamnă să meargă înainte, nu înapoi. Comisia, şi în mod special domnul Frans Timmermans, a comunicat cu doamna Dăncilă, a avut discuţii constructive. CE a spus mereu foarte clar că vorbele de dragul vorbelor nu sunt suficiente şi că e nevoie de acţiuni concrete. Colegii au discutat acum două săptămâni. Tendinţa este extrem de îngrijorătoare. Situaţia din România este extrem de volatilă. Dacă nu se răspunde preocupărilor noastre, Comisa va trebui să acţioneze, folosind mijloacele specifice.

Nu s-au făcut progrese în legătură cu recomandările din MCV şi evoluţiile din România (...) au dus la preocupări în legătură cu incompatiblitate cu dreptul european. S-a erodat încrederea în legătură cu anumite ordonanţe de urgenţă şi proceduri de numire. Problemele legate de numirea procurorului european nu au fost de natură să ajute. Posibilele modificări ale CP şi CPP trebuie pregătite cu atenţie, e nevoie de consultări ale magistraţilor, ale actorilor implicaţi. Orice acţiuni trebuie să fie compatibile cu dreptul european şi cu recomandările din MCV.

Autorităţile române şi-ar asuma un risc dacă ar proceda fără să facă aceste lucruri şi astfel s-ar crea o situaţie de impunitate pentru politicieni de rang înalt pedepsiţi pentru fapte de corupţie. În legătură cu ICCJ şi schimbări în legătură cu completurile de judecători, ne punem întrebarea cu ... Aceste lucruri nu pot fi separate de redeschiderea unor dosare din trecut, lucruri care ar însemna interferenţa cu independenţa magistraţilor. Există risc de ingerinţă în activitatea magistraţilor.

În legătură cu numirea procurorilor de nivel înalt, Secţia pentru investigarea magistraţilor... toate aceste elemente ne suscită îngrijorări şi arată o tendinţă extrem de îngrijorătoare. Situaţia din România e extrem de volatilă. Comisia cere României să poarte aceste consultări, să ajungă cât mai aproape de un consens şi să ţină cont de recomandările MCV şi ale Comisiei de la Veneţia. Nu e prea târziu ca România să revină pe calea statului de drept."

Ingeborg Grassle, de la PPE

"Din păcate, nu pot saluta preşedinţia Consiliului UE, deşi ar fi fost motive foarte bune ca tocmai această preşedinţie să fie prezentă astăzi aici. România este acum la preşedinţia UE şi eu văd că aceştia nu sunt în sală. Iată, n-am mai trecut printr-o astfel de situaţie cu statul de drept niciodată şi niciun stat în UE nu a îndrăznit să facă ceea ce a făcut România. Ar fi foarte bine dacă PES s-ar fi delimitat mai rapid de ceea ce se întâmplă în România. Nu putem decât să apelăm la articolul 7 din Tratat, ceea ce poate să facă Comisia Europeană atunci când nu mai există statul de drept într-un stat.

Da, şi Guvernul este cel care este responsabil pentru ceea ce se întâmplă. Guvernul României este şi victimă şi este şi făptaş şi vedem că e ameninţată independenţa justiţiei şi ce se întâmplă cu corupţia. Vedem un preşedinte de partid care a fost în primă instanţă condamnat şi e o poveste despre care trebuie să discutăm. Şi cei din PES trebuie să discute subiectul, nu trebuie să avem aici standarde duble. Vedem o Curte care se ocupă de caz şi e supusă unor multe presiuni.

Am văzut ceea ce s-a întâmplat cu doamna Kovesi şi în ce fel de proceduri este aceasta implicată acum, este supusă unor presiuni foarte mari şi unor acte de răzbunare. Aceasta este candidat pentru viitorul Parchet European. Din păcate, Consiliul nu a făcut mai nimic şi nu a făcut mai nimic legat de ceea ce se întâmplă şi să vină cu sancţiuni. Şi Consiliul e responsabil pentru ceea ce se întâmplă. În România există aceste atacuri la statul de drept şi Consiliul e pe cale să răsplătească statul român. Candidatul francez nu poate fi primul şef în Parchetul European în asemenea condiţii, când există astfel de încălcări foarte clare care au fost făcute, şi au fost făcute aceste atacuri asupra candidatei României. Vorbim mai mult decât de procurorul european, vorbim despre încrederea în Europa, încrederea în Comisia Europeană"

Monica Macovei

"Astăzi în România un grup de politicieni corupţi conduşi de condamnatul Dragnea au luat ţara în mână şi dau cu ea de pământ. Nu respectă programul de guvernare, schimbă legile, pun presiune pe magistraţi. Soarta a 20 de milioane de oameni stă până la urmă în cântar cu cea a unuia singur?

Ieşim în stradă de peste 2 ani, suntem gazaţi, loviţi cu gloanţe de cauciuc, grenade de mână.. Asta nu ne împiedică să ieşim. Drumul nostru este Europa. Asistăm cu disperare la scufundarea României lovită de Dragnea şi Tăriceanu.

Nu puteţi să le lăsaţi să sfârşim prizonieri. Vă cer să ajutaţi România! România trăieşte o tragedie, ruperea noastră de Europa e coşmarul pe care ţara noastră l-a trăit vreme de decenii.

Acesta e ultimul tren pe care îl putem prinde, vrem în Europa."

Sargentini, Verzi

"Statul de drept nu e de dreapta şi nici de stânga şi e de dureros să vedem că guvernul român îl susţine pe cel maghiar. (...) Preşedinţia română nu este aici, preşedinţia este cea care delegitimează candidatul PE pentru Parchetul European, delegitimează întregul proces. Lupta contra corupţiei este crucială şi avem o ţară care o dă înapoi. Mai daţi-mi alt exemplu? Ştiu, statul maghiar... Trebuie să ne ruşinăm la 6 săptămâni înainte de alegerile europene dăm un astfel de exemplu."

Dan Nica (PSD)

Social-democratul a susţinut că nu se poate vorbi de stat de drept fără respectarea drepturilor omului şi a acuzat că în România oameni sunt filmaţi în baie, în dormitor, pentru a fi şantajaţi de procurori, şi a acuzat-o pe Kovesi că a semnat protocoale cu SRI-ul.

După atacarea fostei şefe DNA, Nica s-a lansat într-un discurs în linie cu retorica lui Liviu Dragnea, respectiv atacuri la UE şi multinaţionale:

"Avem o nouă dezbatere electorală, o dezbatere în care fără să se aducă nicio precizare şi fără să se spună absolut nimic concret despre România, suntem nevoiţi să arătăm adevărul şi mai ales să combatem foarte multe dintre lucrurile care au fost spuse aici şi sunt mincinoase!

Stat de drept în care să nu existe drepturi şi libertăţi pentru cetăţeni nu există! Dar în 2009 procurorul general al României a semnat primul protocol secret cu SRI. Surprinzător, procuror general era Laura Codruţa Kovesi. De 2 ani de zile au început să apară dezvăluiri despre o serie lungă de protocoale inclusiv cu SRI. Românii au putut să afle cu oroare, cu teamă, cu spaimă, că au existat aceste protocoale secrete care au dus la abuzuri şi nedreptăţi abominabile!

Cred că este corect să spunem că românii urăsc dublul standard. Urăsc dublul standard în justiţie, urăsc dublul standard în tot ce înseamnă lucrurile care ţin de viaţa lor de zi cu zi! Produse alimentare şi farmaceutice care sunt contrafăcute şi au invadat piaţa românească, punând în pericol viaţa oamenilor. În plus, românii nu sunt primiţi în spaţiul Schengen, deşi din 2011 îndeplinesc toate condiţiile (…).

80% dintre români spun în sondajele de opinie că este inadmisibil şi nu recunosc ca fiind legitime abuzurile făcute în justiţie. Aceste abuzuri care trebuie să fie odată pentru totdeauna curmate (…).

Românii vor să fie trataţi ca parteneri egali, cetăţeni ai UE. Românii nu vor şi nu acceptă această discriminare care nu este bazată pe absolut nimic concret şi este nemeritată. Şi tuturor celor care au urechi să audă şi ochi să vadă le spunem un singur lucru: România merită mai mult şi românii merită mai mult!"

Renate Weber (ALDE)

"Tajani si Verhofstadt au pus presiune pe judecătorul de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie care trebuia să judece cazul Kovesi. E timpul să încetaţi cu standardele duble."

Cristian Preda

"Regimul de la Bucureşti nu mai este un stat de drept, face o presiune enormă asupra magistraţilor, creând chiar instituţii pentru a-i obliga să revină asupra deciziilor luate, să nu ancheteze fapte de corupţie.

Totul pentru a-l salva pe marţafoi. Au în frunte, şi în fruntea Camerei Deputaţilor un condamnat penal. Spuneţi-mi şi mie o ţară care a avut ca lider al unui mare partid un condamnat de două ori?

Cum putem accepta această coaliţie a mârşavilor care vor să distrugă ţară pentru un marţafoi?"

Maria Grapini

"Cetăţenii români nu înţeleg de ce UE a intervenit în justiţia din România (cazul Kovesi).

Doamna Jourova, vă rog, explicaţi-mi de ce aici nu aţi dat niciun exemplu de încălcare a statului de drept. Guvernul României are succes la preşedinţia Consilului UE. Vă pare rău că are succes?

România nu este o persoană, sunt 20 de milioane de persoane şi vă rog să îi trataţi cu respect."

Siegfried Mureşan

"România e o ţară proeuropeană, poporul român doreşte valori europene - justiţie, dreptate, stat de drept. De doi ani de zile, sute de mii de oameni ies în stradă pentru a apăra valori europene. Oamenii politici nu au voie să modifice legi în propriul interes. Românii nu vor nici amnistie nici graţiere.

Cer Guvernului să respecte recomandările Comisiei de la Veneţia, recomandările din MCV. Guvernul României trebuie să respecte voinţa poporului. Tocmai de aceea preşedintele Iohannis a convocat referendum. Rog Comisia Europeană să fie alături de poporul român în lupta pentru justiţie şi valori europene."

Grapini îl interpelează pe Mureşan. Acesta îi dă o replică acidă

"Cunoaşteţi vreo lege din domeniul justiţiei modificată peste noapte în afară de cea dată de Cioloş şi Raluca Prună?", îl întreabă Grapini pe Mureşan.

"Vă mulţumesc de întrebare, da, e un lung şir de ordonanţe date de cele trei Guverne, prima OUG13 în favoarea corupţilor şi care a scos în stradă sute de mii de români", a replicat Mureşan.

Andi Cristea

"Obiectul patidului meu este eliminarea standardelor duble pe care dvs le promovaţi. Din cauza lipsei de bun-simt a CE faţă de MCV şi abuzurilor din ţara mea, reputaţia UE în ţara mea are de suferit. Unii dintre dvs se vor regăsi şi în viitoarea formulă a comisiei şi vă cer să încetaţi amestectul brutal în procesul judiciar al ţărilor membre.

Dezbaterea de azi nu are niciun fel de consistenţă, dacă aveaţi minima decenţă de a verifica ce se întâmplă în România, vedeaţi că nu s-a adoptat nicio lege şi totuşi noi suntem criticaţi. Eu înţeleg că e campanie dar trebuie să înţelegeţi că acest tip de atitudine îndepărtează cetăţeanul de Europa."

Claudia Ţapardel

"Atunci când vorbim de statul de drept, vorbim sau nu despre respectarea drepturilor cetăţenilor, pentru că despre aceasta este vorba, aceasta este lupta pe care o duce Guvernul României, luptăm împotriva protocoalelor secrete, luptăm pentru a nu mai avea vieţi şi cariere distruse."

Mircea Diaconu

"Aici avem doar zgomot. În rest, trebuie să spun că în România nu e stat de drept, nu a apucat să fie. Aştept de la următorul Parlament să definească ce e aceea stat de drept."

Gabriela Zoană

"România este ţara mea şi atâta vreme cât sunt europarlamentar nu voi permite nimănui să spună minciuni despre ţara mea. România este stat de drept. Interesele electorale fac însă ca România să fie prezentată în UE eronat.

Cei care se plâng de nerespectarea statului de drept sunt cei care în România fac presiuni asupra justiţiei pentru a obţine condamnarea unor politicieni."

Ana Gomes

"Aici în PE am votat pentru intrarea în UE, când unii nu doreau intrarea ei. Şi acum sunt îngrozită că preşedinţia Română nici măcar nu e aici, e capturată de Liviu Dragnea care a creat un GIO pentru a fura milioane din fondurile UE.

Am criticat mereu ce se întâmplă în România şi în sfârşit grupul meu are curajul să suspende PSD.

Dacă vrem să apărăm cetăţenii români atunci trebuie să susţinem lupta contra corupţiei."

Vera Jourova a luat cuvântul la finele dezbaterilor, arătând că CE nu interferează în cazurile individiuale din România ci examinează cauzele de natură sistemică. Jourova şi-a exprimat îngrijorarea că România ar putea ajunge în situaţia în care principiile statului de drept şi independenţa justiţiei să fie în pericol.

"Lucrurile au luat-o într-o direcţie total greşită, acolo ne aflăm acum. O justiţie independentă se creează în zeci şi zeci de ani, dar toate astea pot fi distruse peste noapte şi asta nu îşi doreşte CE să se întâmple în România.

Deci dezbaterea, dialogul sunt în curs de desfăşurare, sunt de acord cu cei ce au spus că România şi românii merită mai mult. Acum dezbaterea continuă la un nivel tehnic şi mi-aş dori să avem un dialog pozitiv politic şi reforma să revină pe calea cea bună în România", a declarat Jourova.

Declaraţiile integrale în materialul video.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Interne