Un fulger loveşte o rachetă rusească în timpul lansării

Un fulger a lovit o rachetă purtătoare tip Soyuz-2.1b a unui satelit de navigaţie Glonass-M, în timpul lansării de pe Cosmodromul Pleseţk din nordul Rusiei.
Fulger
Fulger (screenshot tramite video Twitter)

Când vehiculul a ajuns deasupra platformei de lansare a fost lovit de un fulger. În pofida acestui fapt, tot echipamentul rachetei a continuat să funcţioneze în mod normal, iar satelitul a fost lansat pe orbită la termenul stabilit, a declarat şeful Cosmodromului Pleseţk, generalul-maior Nikolai Nesteciuk, citat de TASS.

Utilizatorul Twitter @Rogozin a postat pe contul său imagini cu momentul impactului fulgerului asupra rachetei.

Incidentul nu a afectat funcţionarea sistemelor, deoarece navele Soyuz sunt echipate cu un mecanism de protecţie împotriva unor astfel de fenomene, a declarat o sursă din industria spaţială rusă.

Racheta purtătoare tip Soyuz-2.1b, cu un satelit de navigaţie Glonass-M, a plecat de pe Cosmodromul Pleseţk în data de 27 mai, la 09:23, ora Moscovei. Racheta a lansat cu succes pe orbită satelitul de navigaţie Glonass-M, la timpul stabilit.

Nu este pentru prima dată când a avut loc un astfel de eveniment. În 1969, un fulger a lovit o rachetă Saturn V de două ori în timpul lansării misiunii NASA Apollo 12 către Lună.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO08 INGB 0000 9999 0529 5415 deschis la ING Bank pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Știință