Un francez aduce speranţă pentru copii africani: „Plumpy Nut”

(Paula Bronstein / Getty Images)

Cea mai puternică armă împotriva malnutriţiei copiilor este pasta de arahide numită Plumpy Nut şi a fost creată de către un medic pediatru francez, André Briend, în 2005. Substanţa salvează viaţa a două milioane de copii în fiecare an, şi, acum ar putea fi folosită pentru a preveni cazurile de malnutriţie. Pasta de arahide este produsă în aceleaşi ţări africane afectate de lipsa de alimente şi poate duce la economii de timp şi bani.

O invenţie egală cu cea a penicilinei, coform unor persoane, are puterea sa tocmai în simplitatea de administrare: nu au nevoie de un doctor sau un spital, nici chiar de un frigider. Copiii pot mânca paste de arahide la domiciliu. Nu este nevoie să fie fierte nici diluate cu apă. Produsul odată deschis nu se strică. Ingredientele de bază sunt: lapte praf, grăsime vegetală, zahăr, vitamine şi minerale.

Malnutriţia ucide un milion de copii anual, 20 de milioane cei afectaţi. UNICEF încurajează ţările africane să producă alimente la nivel local. De când a ieşit pe piaţă Plumpy Nut a evitat multe decese. Astăzi există 19 producători ai acestei paste, printre care Sudan, Haiti şi Burkina Faso. Unii lucrează în franciză cu compania franceză Nutriset, în timp ce altele reambalează o versiune generică a produsului.

În Niger, singura fabrică existentă, deschisă în urmă cu trei ani, va produce anul acesta suficientă pastă pentru a trata 300.000 de cazuri de malnutriţie: "Producerea pe teritoriu este crucială – a declarat pentru Independent, Ismael Barmou director adjunct executiv al biroului - dacă ar fi să importăm Plumpy Nut am pierde trei luni. Trebuie să ne gândim să o facem în mare grabă. Paste este uimitoare, aduce copilul la curba pozitivă într-o clipă".

În 2005, când a fost lansată, pasta de arahide a fost administrată la 60.000 de copii afectaţi de foamete în Niger, 90% şi-au revenit complet. Dar Organizaţia Mondială de Sănătate şi-a dat aprobarea abia doi ani mai târziu. Astăzi, speranţa este să le fie dată copiilor înainte ca aceştia să se îmbolnăvească.