Un fost spion nord-coreean îşi povesteşte istoria într-o carte de memorii

Realizarea de bombe, artele marţiale, escaladările şi alte antrenamente care fac parte din instruirea obişnuită a unui spion sunt descrise de un agent nord-coreean trimis în misiune în Coreea de Sud şi care, după ce a trecut de partea celor împotriva cărora a fost pregătit să lupte, a publicat o carte de memorii în care evocă experienţa trăită şi metodele serviciilor secrete din ţara sa natală, relatează marţi AFP.

La vârsta de 17 ani a fost selectat, împreună cu alţi 200 de tineri, să urmeze programul de pregătire al Universităţii de politică militară Kumsong, de la Phenian, centrul care formează agenţii trimişi în misiune pe teritoriul inamicului din sud.

Pentru a ajunge în această instituţie, pe lângă criteriile specifice, candidatul trebuie să provină dintr-o familie fidelă regimului, să fi avut rezultate foarte bune la învăţătură şi să dovedească o loialitate totală faţă de dinastia aflată la putere. Odată admişi, cursanţii nu mai au voie să iasă din centrul de instruire şi nici să-şi contacteze familia, căreia are dreptul doar să-i trimită o felicitare de Crăciun, fără să menţioneze pe ea adresa expeditorului.

Programul de pregătire a viitorilor agenţi include fabricarea de arme şi bombe, tehnici de arte marţiale, escaladări de ziduri, geologie, navigaţie maritimă, folosirea codului morse, dar şi cursuri de ideologie. Viitorii spioni exersează îndelung să vorbească cu accentul caracteristic Coreii de Sud şi se familiarizează cu spiritul şi cultura de acolo. Astfel, pentru a se integra deplin în societatea sud-coreeană fără să stârnească suspiciuni, agentul Kim Dong-Sik a trebuit să înveţe şi sute de cântece pop şi dansuri locale.

În timpul instrucţiei, viitorii agenţi au un prim contact cu realitatea vecinului din sud, descris de regimul lor drept subdezvoltat şi sclav al Statelor Unite. Ei vizionează zilnic programe ale televiziunilor sud-coreene, citesc ziare, reviste, cărţi şi li se furnizează informaţii despre celebrităţile locale. Dar, cursanţii nu erau impresionaţi de toate acestea. 'Eram prea loiali pentru a fi zdruncinaţi. Ni se spunea că numai bogaţii aveau acest stil de viaţă şi noi chiar îi credeam', mărturiseşte fostul agent.

Înainte de a pleca în misiune, agenţii Phenianului primesc şi o pastilă cu cianură pentru a se sinucide dacă vor fi capturaţi. 'Ideea morţii ne însoţea permanent. Era o povară grea pentru nişte tineri de 20 de ani' şi mulţi dintre cursanţi au renunţat pe parcurs, îşi aminteşte Kim Dong-Sik, care după zece ani de antrenamente a fost trimis în Coreea de Sud în anul 1990 cu misiunea de a recruta simpatizanţi ai extremei stângi şi de a o recupera pe Ri Son-Sil, o spioană care coordona o vastă reţea în această ţară.

Îşi îndeplineşte cu succes misiunea şi este distins cu medalia 'Eroul Republicii'. În anul 1995 pleacă în Coreea de Sud într-o nouă misiune, însoţit de încă un agent. Acum el trebuie să recupereze un alt spion nord-coreean, care lucra sub acoperirea de preot şi era suspectat de Phenian că ar fi devenit agent dublu al Seulului. Dar, contraspionajul sud-coreean îi descoperă, colegul său este ucis într-un schimb de focuri şi el este arestat. Au urmat patru ani de interogatorii, dar a scăpat de închisoare şi a primit un post de analist în serviciile secrete sud-coreene. 'Au considerat că, datorită experienţei dobândite şi a informaţiilor pe care le deţineam, pentru ei eram mai valoros ca analist', explică Kim Dong-Sik.

Dar, acasă, familia lui va plăti un preţ greu, părinţii săi fiind ucişi sau trimişi într-un lagăr de muncă. În Coreea de Sud, el şi-a construit de atunci o nouă viaţă. S-a căsătorit, are doi copii şi a obţinut un doctorat pe tema strategiei de spionaj a Coreii de Nord. Însă refuză şi acum să se lase fotografiat din faţă şi spune că a scris cartea de memorii pentru copiii săi, ca aceştia să înţeleagă într-o zi prin ce a trecut.