Un disc de galaxii pitice înconjoară Andromeda

Fotografie a constelaţiei Andromeda, cu două galaxii-satelit vizibile.
Fotografie a constelaţiei Andromeda, cu două galaxii-satelit vizibile. (Universitatea din Sydney)

Galaxia vecină Andromeda este înconjurată de circa 30 de galaxii mai mici, din care jumătate formează un plan îngust şi vast asemănător cu o clătită.

Galaxii mai mari, cum este şi a noastră, sunt orbitate de multe galaxii pitice, dar se credea că rutele lor sunt independente unele de altele. Această nouă constatare îi face pe astronomi să se îndoiască de modul în care au înţeles formarea şi evoluţia galaxiei.

"Astronomii au observat Andromeda de când astronomii persani au remarcat-o pentru prima dată, cu peste o mie de ani în urmă, dar abia în ultimul deceniu au studiat-o cu adevărat în detaliu, prin intermediul Pan-Andromeda Archaeological Survey", a spus autorul principal al studiului Geraint Lewis de la Universitatea din Sydney într-un comunicat de presă.

"Când ne-am uitat la galaxiile pitice ce orbitează Andromeda, ne-am aşteptat să le găsim deplasându-se la voia întâmplării, asemănător cu albinele furioase în jurul unui stup."

"În schimb, am constatat că jumătate dintre sateliţii Andromedei orbitează împreună într-un plan imens, care are un diametru mai mare de un milion de ani-lumină, dar o grosime de doar 30 000 de ani-lumină."

Lewis a spus că probabilitatea ca acest aranjament să fie aleatoriu este aproape de zero. "Este într-adevăr un aspect ciudat", a adăugat el.

"Galaxiile pitice sunt cel mai numeros tip de galaxii din univers, deci a înţelege de ce şi cum formează ele acest disc în jurul unei galaxii gigant ar arunca o nouă lumină asupra formării galaxiilor de toate masele."

Studiul a fost publicat în revista Nature.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Societate, cultură