Un cutremur cu magnitudinea de 7,8 a avut loc ieri în Iran, soldându-se cu 6 victime

Mai mulţi pakistanezi sunt fotografiaţi după ce au evacuat clădirile din apropiere în Karachi, 16 aprilie 2013.
Mai mulţi pakistanezi sunt fotografiaţi după ce au evacuat clădirile din apropiere în Karachi, 16 aprilie 2013. (ASIF HASSAN / AFP / Getty Images)

Un cutremur cu magnitudinea 7,8 a avut loc marţi în sud-estul Iranului, în apropiere de graniţa Iran-Pakistan, soldându-se cu cel puţin şase victime în Pakistan, au declarat oficialii.

În urma cutremurului iniţial, o replică cu magnitudinea de 4,4 a zguduit oraşul iranian Saravan, unde locuiesc aproximativ 250.000 de oameni. Nu au existat rapoarte imediate de daune sau victime.

Agenţia de stat Press TV a negat rapoartele conform cărora peste 40 de persoane au fost ucise în Iran în timpul primului cutremur. Aceasta a relatat doar că cinci persoane au fost rănite.

Red Crescent din Iran a declarat că cutremurul a stârnit o "situaţie de urgenţă complicată", potrivit Associated Press. Seismul a fost simţit până în New Delhi, India, unde clădirile înalte au fost zguduite.

Cutremurul a fost resimţit şi în ţările din apropiere din Orientul Mijlociu, inclusiv Kuweit, Oman, Arabia Saudită şi Emiratele Arabe Unite, potrivit Press TV.

"Am simţit pereţii cum se zgâlţâie. Acest lucru a durat aproximativ 25 de secunde", a declarat Michael Stephens, care locuieşte în Qatar, a raportat BBC.

Oficiali şi surse au declarat pentru Press TV că mai multe case au fost distruse. Un purtător de cuvânt al centralei nucleare de la Bushehr a spus că cutremurul nu a un impact negativ asupra instalaţiei.

"Epicentrul cutremurului a fost localizat în deşert, acea zonă nefiind înconjurată de aglomerări de populaţie. Nu s-au înregistrat victime în oraşele din jurul epicentrului", a declarat un oficial al centrului iranian pentru criză, Morteza Akbarpour, pentru mass-media de stat, potrivit BBC.

Cutremurul a lovit provincia Sistan Baluchistan, una dintre zonele cele mai sărace din Iran.

Rapoarte contradictorii privind numărul de victime

Discrepanţele şi retractările aparente din rapoartele iraniene nu au putut fi lămurite imediat, dar Iranul s-a confruntat cu două cutremure majore în mai puţin de o săptămână iar autorităţile ar putea încerca să minimalizeze numărul victimelor.

Agenţia iraniană de stat Press TV a relatat iniţial că cel puţin 40 de persoane au fost ucise pe partea iraniană, dar ulterior au înlăturat cifra de pe site-ul şi din ştirile sale. Alte media controlate de stat, inclusiv agenţia oficială de ştiri IRNA, nu au menţionat morţi ci doar răniţi, citând un oficial local.

Site-ul Centrului de Geofizică din Teheran a declarat că cutremurul - care a avut cel puţin o magnitudine de 7,7 - a durat 40 de secunde, şi l-a numit cel mai puternic din ultimii peste 50 de ani, în una dintre zonele cele mai active seismic din lume. Press TV l-a numit "masiv".

De asemenea, acesta a fost al doilea cutremur mortal care a lovit Iranul în mai puţin de o săptămână, după ce un cutremur cu o magnitudine 6,1 a lovit aproape de Bushehr, pe coasta Golfului Persic din Iran, omorând cel puţin 37 de persoane şi crescând solicitările pentru o investigare a reactorului nuclear iranian Lone din apropiere, de către inspectori internaţionali de siguranţă.