Un congres de intelectuali ruşi solicită televiziunilor de stat să recunoască falsurile din reportajele despre Ucraina

Vladimir Putin la sediul televiziunii de stat Russia Today, 11 iunie 2014 în Moscova
Vladimir Putin la sediul televiziunii de stat Russia Today, 11 iunie 2014 în Moscova (Yuri Kochetkov/AFP/Getty Images)

Un congres al intelectualilor din Rusia i-a cerut şefului televiziuni de stat Channel One să recunoască ”falsurile” din reportajele despre Ucraina, arătând că televiziunea este responsabilă pentru moartea tinerilor ruşi care s-au dus pe front, influenţaţi de programelor tv, relatează Moscow Times.

Congresul i-a transmis şefului Channel One, Konstantin Ernst, că dezvăluirea a măcar o parte din falsurile la care a recurs televiziunea ar demonstra angajamentul postului TV (spijinit de Moscova) de a pune capăt violenţelor din Ucraina, potrivit unei scrisori publicate pe site-ul televiziunii.

”Nu este un secret pentru nimeni că televiziunile ruse recurg la diferite falsuri atunci când acoperă criza din Ucraina”, s-a notat în scrisoare. ”Autorii acelor falsuri împart responsabilitatea pentru sângele vărsat într-o ţară soră.”

”Una dintre cele mai tragice consecinţe ale dezinformării practicate de televiziuni este că stârnesc în sute de idealişti curajoşi din ţara noastră, de cele mai multe ori oamenii tineri, dorinţa să se ducă imediat în Donbass şi să se înroleze în diferite unităţi înarmate pentru a proteja civilii paşnici împotriva presupuselor ameninţări cu genocid şi teroare", se notează în scrisoare.

Donbass, prescurtarea rusă pentru Bazinul Doneţk, este un nume obişnuit pentru estul regiunii ucrainene care include Doneţkul şi regiunile învecinate.

Scrisoarea, adoptată la începutul acestei săptămâni de Congresul Intelectualilor împotriva Războiului, Autoizolării Rusiei şi Restaurării Totalitarismului, survine pe fondul rapoartelor privind moartea a sute de ruşi care s-au dus să lupte în estul Ucrainei.

O rusoaică, Zhanna Zalogina, al cărei fiu de 18 ani a fost ucis recent în Ucraina, a declarat că tânărul a fost îndemnat să participe la război de ”informaţiile false” difuzate de mass-media de stat.

”A spus că-l doare atunci când urmăreşte ce arată la ştiri, copii şi mame ucişi, oameni care au nevoie de ajutor”, a declarat Zalogina. ”El voia să ajute, de aceea s-a dus acolo”.

Într-un reportaj care a atras obiecţii din partea unor politicieni din opoziţie şi jurnalişti, Channel One a difuzat în vară o relatare despre un băieţel de trei ani, susţinând că acesta a fost torturat şi crucificat de armata ucraineană.

O altă televiziune importantă de stat, Rossia, a publicat un reportaj din 2012 arătând un schimb de focuri din Nordul Caucazului ca dovadă a violenţelor recente împotriva rusofonilor din Ucraina.

În timp ce unele figuri publice ruse şi-au manifestat indignarea în legătură cu povestea băieţelului crucificat, Channel One nu a recunoscut niciodată că rapoartele sale conţin informaţii imprecise sau neclare. Povestea băieţelului este catalogată de congresul de intelectuali drept una ”din cele mai înfricoşătoare exemple ale falsificărilor, care s-au transformat într-un simbol al terorii”.

”Facem apel la voi să curăţaţi conştiinţa echipei Channel One şi propria voastră conştiinţă care este măcar parţial vinovată de acele falsuri”, se preciza în scrisoarea deschisă.

Printre militanţii ruşi din estul Ucrainei se numără soldaţi profesionişti ruşi, despre care Moscova insistă că s-au alăturat drept ”voluntari”, părăsind armata obişnuită, cât şi o diversitate de naţionalişti şi idealişti care au ajuns în Ucraina după ce au fost recrutaţi prin media socială. Zalogina, femeia al cărei fiu a fost ucis în Ucraina, a declarat că acesta a fost recrutat online.

Congresul intelectualilor a făcut apel la Ernst pentru a efectua o investigaţie internă privind ”motivele falsurilor intenţionate care şi-au făcut loc în rapoartele de ştiri” şi la eşecul reţelei de a recunoaşte ”înşelăciunile”, în ciuda efectelor nocive cauzate de aceste reportaje.

Canalului Rossia i s-a cerut să recunoască falsificarea materialelor despre Ucraina. Însă atunci când unul din falsul la care a recurs postul TV a fost demontat, şeful grupului de mass-media guvernamentală care include Rossia a respins acuzaţiile, precizând că falsurile au reprezentat ”o eroare accidentală”.