Un avocat chinez sprijină Falun Gong în China

Proeminentul avocat chinez Guo Lianhui în biroul său. Guo a postat recent un articol care apără practicanţii Falun Gong afirmând că aceştia n-ar trebui persecutaţi
Proeminentul avocat chinez Guo Lianhui în biroul său. Guo a postat recent un articol care apără practicanţii Falun Gong afirmând că aceştia n-ar trebui persecutaţi (Prin amabilitatea domnului Guo Lianhui)

"Vaste resurse financiare de stat au fost folosite o lungă perioadă de timp pentru a persecuta în întreaga Chină şi în lume un numeros grup spiritual. Aceasta este o barbarie rar întâlnită în istoria omenirii. Un avocat care nu ia atitudine pentru a apăra şi a susţine dreptatea nu este un avocat adevărat". Asta este ceea ce proeminentul avocat din China continentală Guo Lianhui a scris pe microblogul său pe 7 decembrie. Declaraţia sa este rar întâlnită în China, unde apărarea membrilor Falun Gong - grupul spiritual la care se referă Guo - întâmpină o pedeapsă severă.

Falun Gong este o practică de qigong, care a devenit extrem de populară în China în anii 1990, înainte ca regimul chinez să lanseze o persecuţie la nivel naţional împotriva lor, în 1999.

Guo şi-a continuat mesajul prin explicarea faptului că unele dintre acuzaţiile de bază folosite împotriva Falun Gong – că este o "religie heterodoxă", sau în traducerea obişnuită a termenului chinezesc un "cult malefic" – sunt lipsite de orice temei legal. Etichetele nu poartă "în mod evident nicio răspundere juridică şi nici nu pot fi folosite drept bază legală", a declarat Guo.

Guo a devenit cunoscut pe plan internaţional în 2010, când a afirmat în legătură cu un proiect de lege chinez, care căuta să permită administraţiilor locale să acapareze afacerile sau proprietăţile private după bunul lor plac: "Dacă guvernul local poate face o lege, indiferent de ce prevede Constituţia, atunci de ce mai există o Constituţie?"

În blog-ul său din această lună, Guo a exprimat cu certitudine: "Falun Gong nu este un cult; chiar şi legile chineze existente nu etichetează Falun Gong ca un cult."

Într-o încercare de a codifica persecuţia împotriva Falun Gong şi a altor grupuri religioase, autorităţile chineze au creat articolul 300 din Dreptul Penal al Republicii Populare China, care se referă la "infracţiunea de a organiza şi utiliza un cult în subminarea punerii în aplicare a legii."

Cu toate acestea, baza acestei legi a fost respinsă de analiştii juridici. Yiyang Xia, director senior de politică şi cercetare la Fundaţia drepturilor omului, cu sediul la Washington DC, scrie că "guvernul chinez nu a interzis niciodată Falun Gong din punct de vedere legal şi că nu există de fapt nicio lege cu privire la interzicerea cărţilor acestei practici spirituale."

Avocatul chinez Guo a spus în mesajul său că practicanţii Falun Gong care distribuie în China pliante despre persecuţia credinţei lor, nu încalcă nicio lege.

Guo a declarat că a fost presat de autorităţile chineze judiciare să înceteze să apere Falun Gong. El a spus că principiul apărării nevinovaţilor este responsabilitatea unui avocat, după părerea sa.

Nota editorului: Când fostul şef de poliţie din Chongqing, Wang Lijun, a fugit la Consulatul SUA din Chengdu, pe 6 februarie, acesta a iscat o furtună politică ce se află încă în plină desfăşurare. Lupta din spatele scenei este influenţată de atitudinea pe care oficialii o vor lua faţă de persecuţia împotriva Falun Gong. Fracţiunea mâinilor pătate de sânge – oficialii pe care fostul lider PCC, Jiang Zemin, i-a promovat în scopul efectuării persecuţiei – caută să evite asumarea responsabilităţii pentru crimele lor şi să îşi continue campania. Alţi funcţionari refuză să mai participe la persecuţie. Evenimentele prezintă o alegere clară pentru funcţionarii şi cetăţenii din China, precum şi pentru oamenii din întreaga lume: fie sprijină, fie se opun persecuţiei împotriva Falun Gong. Istoria va consemna alegerea fiecărei persoane în parte.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe